Život ljudi kojima uopće nije do seksa???!

U svijetu u kojem se gotovo sve vrti oko seksa, osobe koje ne žude za njim djeluju kao da su s neke druge planete


“Aseksualne osobe manje maštaju od seksualnih. Naime, većina aseksualaca nikada nije zamišljala seks. Dok se celibat u mnogim religijama i tradicijama slavi kao vrlina, aseksualnost se danas često etiketira kao poremećaj. No, aseksualci obično ne pokazuju nikakve znakove invalidnosti niti stresa uzrokovanih svojim stanjem.

Masturbacija je bitna aktivnost za razumijevanje varijacija među aseksualcima. Zanimljivo je da značajan broj aseksualaca masturbira, no, kako kaže Bogaert, “ponekad postoji nepovezanost između njih i osoba o kojima maštaju”. Mnogi aseksualci tako masturbiraju samo kako bi se oslobodili pritiska, a u nekim slučajevima i zato što sami sebe privlače, no stručnjaci su suglasni da su potrebna daljnja istraživanja o masturbaciji među aseksualcima, kako bi raspolagali boljim rezultatima.

Drugo iznenađujuće otkriće jest da mnoge aseksualne osobe žele biti u romantičnoj vezi. “Oni žele mnoge neseksualne aspekte ljubavne veze”, kaže Lori Brotto, proferosica porodništva i ginekologije sa Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi. “To su obično fizičke aktivnosti kao što je maženje i intimnost, premda su potpuno nepovezane sa seksualnom željom”. 

Uz romantične komedije, istraživanje aseksualnosti je vjerojatno učinilo najviše za razdvajanje romantike od seksa, za što su neka istraživanja potvrdila da uključuje različite dijelove mozga. IZVOR: EROS

 

Seks posle srčanog infarkta- Posle silne radosti, kada se čini da je sve prošlo i život se polako vraća u normalu, strah postaje stalni saputnik. Ma koliko mu se opirali, on je uvek tu, i tokom najintimnijih trenutaka, kaže Jasna Galić iz Beograda, čitateljka čiji je suprug pregurao težak infarkt. Još nam se poverila da je kao žena srećna što je njen Milan siguran u svoje seksualne moći i posle srčanog udara, ali da je za oboje strah velika prepreka za normalan seksualni život.

Nije da srčani bolesnici ne žele seks – oni ga se plaše. Boje se da će uzbuđenje pri snošaju ili ono koje prati orgazam izazvati nov infarkt, ovoga puta fatalan. Naravno, određeno vreme nakon infarkta lekar neće dozvoliti seks. A kada konačno dobijete zeleno svetlo, to ne znači da ste odmah spremni. Muškarcu ne treba mnogo da bi izgubio sposobnost postizanja erekcije, pa strah od infarkta može da izazove impotenciju. Ekvivalentan problem kod žena je anorgazmija, nesposobnost da se doživi orgazam.

Strah od seksa nakon infarkta najlakše ćete odagnati uz pomoć svog kardiologa. To treba da se obavi u bolnici, dok se još oporavljate. Ako vam treba i dodatna provera da biste znali šta možete a šta ne smete, onda obavezno uradite i te testove. Nijedan lekar ne bi trebalo olako da pređe preko problema vezanih za seks, jer preko toga ne može olako preći ni pacijent niti njegov partner.

Nije samo bolesnik taj koji može da iskusi impotenciju ili anorgazmiju, to može da bude i njegov partner, jer se on jednako pribojava da bolesniku ne izazove srčane smetnje. Partneru je potrebno isto toliko ohrabrenja koliko i samom pacijentu. Jedan od načina da prevaziđete strah u seksu jeste da prvi korak bude masturbacija, pa da lagano evoluirate do snošaja. Ako ste vi ti koji se oporavljate od bolesti, možete da radite masturbaciju partneru da on ne bi morao da se uzdržava od seksa.

Strah ne mora da bude jedini uzrok impotencije. Vaskularni problemi obično su povezani s krvnim sudovima. Strah od seksa posle infarkta nije bez osnova, ali istraživanja pokazuju da je rizik minimalan. Za zdrave osobe rizik da tokom polnog snošaja dožive infarkt iznosi dva prema milion. Kod muškaraca koji imaju srčanih tegoba taj broj se povećava na 20 prema milion. A to je i dalje mali rizik.