Zenička čimburijada ove godine odgođena

Poznata zenička čimburijada ove godine na žalost mnogih je otkazana.

Forum građana Zenice (FGZ) prekinuo je sve aktivnosti na pripremi manifestacije “Čimburijada“, kojom građani i gosti tog grada svake godine na obalama rijeke Bosne tradicionalno 21. marta dočekuju dolazak prvog dana proljeća.

Kako je Feni kazao predstavnik FGZ-a Faruk Kadrić, razlog otkazivanja je aktuelna epidemiološka situacija te na svjetskom nivou proglašena pandemije koronavirusa.

-U skladu sa preporukama kriznih štabova Federacije Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskog kantona, ali i u konsultaciji s Gradskom upravom Grada Zenica, odlučili smo da ove godine odustajemo od planiranih aktivnosti na ‘Čimburijadi 2020’. Ova je odluka, naravno, u interesu naših građana, što je u ovom momentu i najvažnije – kaže Kadrić.

On se nada kako će i građani prihvatiti takvu odluku te da treba sačekati neka bolja vremena za  okupljanje uz obale rijeke Bosne i Čimburijadu.

– Mi preporučujemo i građanima da odustanu od individualnog obilježavanja ‘Čimburijade’, jer samim tim preuzimaju veliki vlastiti rizik. Bilo bi kontradiktorno da mi poduzimamo mjere, a da se građani okupljaju. To su opće mjere za sve građane. Dakle, nije samo za organizatore, nego se i građanima sugeriše da ne budu u većim grupama prisutni u javnim, zatvorenim objektima…To je generalna mjera i preporuka da sačuvamo, prije svega, svoje zdravlje – upozorava Kadrić.

FGZ će, najavljuje, a što nije vezano za lokalitet Kamberovića polja gdje se tradicionalno prvog dana Zeničani okupljaju te druže uz čimbur i pjesmu, organizirati izložbu fotografije na temu “Kakvu Zenicu volim“ te literarno-likovni konkurs za osnovce na temu “I dođe proljeće u moj grad“.

-Konkurs je već završen, a pristiglo je oko 200 fotografija. Mi ćemo, vjerovatno, naći termin da okončamo taj konkurs, kao i konkurs za osnovce, koji traje od 2007. godine. To ćemo realizovati u nekom drugom terminu, kada se stvore uslovi. Ali, sigurno to neće biti tokom marta mjeseca, jer najmanje dvije sedmice neće raditi ni škola – napominje Kadrić.

Zenica se pod današnjim imenom u službenim historijskim dokumentima prvi put pojavljuje 20. marta 1436. godine, a padom Bosne pod osmansku upravu, 1463. godine, ostala je izvan glavnih putnih komunikacija te nije imala poseban značaj. U pohodu Eugena Savojskog 1697. godine na Bosnu i Zenica je skoro potpuno spaljena, da bi nagli industrijski procvat doživjela dolaskom Austrougarske te izgradnjom 1879. godine željezničke pruge Bosanski Brod – Zenica. Time su se stvorili preduslovi za otvaranje Rudnika mrkog uglja 1880., pet godina kasnije i Fabrike Papira, 1896. godine i Kaznenog zavoda te 1892. godine Željezare Zenica, po kojoj je taj grad poznat, a koja je danas u vlasništvu kompanije ArcelorMittal. Zenica je, upravo zbog industrijskih kapaciteta, u prošlom stoljeću, a pogotovo nakon 2. svjetskog rata, doživjela pravi demografski bum.

Inače čimburijada bila je prilika za mnoga poznanstva i prijateljstva a naravno rađale se i nove ljubavi