Zeničanin Anel Okić na letu iz Kolumbije spasio život Francuzu

Zeničanin Anel Okić, uposlenik Kantonalne bolnice Zenica, prilikom povratka avionom iz Kolumbije spasio je život putniku.

Naime, kako je kazao za Zenit.ba sve se to desilo na letu Boeinga 787 kada je nakon dva sata leta pozlilo jednom čovjeku.

“Pitali su ima li neko ko je medicinske struke jer je putniku loše. Ja sam se javio. Tražili su mi neki dokument da to potvrdim i dao sam im našu licencu iz Ljekarske komore na kojoj i na engleskom piše sve”, rekao je Okić.

Ističe kako se radilo o jednom momku, avanturisti, koji mu je rekao da ga je nešto ujelo.

“Imao je povišenu temperaturu, teško je disao, a koljeno i dio noge je bilo puno otečeno. Ružan prizor zaista. Posada je rekla da ako mu ne bude bolje da moraju vratiti avion, što inače njih košta stotine hiljada dolara. Rekao sam da mora da se otvori koža da gnoj iscuri. Mislio sam da nemaju opremu. Međutim, ubrzo su donijeli dva velika kofera sa sterilnim materijalom, instrumentima i lijekovima”, ističe on.

Nema povratka

Okić je primjetio da se momku alergijska reakcija razvijala i tada je shvatio da nema povratka.

“Odmah sam mu aplicirao infuziju i lijek te dao injekciju antibiotika. Nakon sat vremena bio je puno bolje”, kaže Okić.

Prilikom intervencije su mu pomagali stjuarti aviona, a sve se dešavalo na kraju aviona gdje niko od putnika nije mogao prići.

“Svi su mi čestitali, a na kraju je i pilot lično prišao i zahvalio mi se”, navodi Okić.

Na kraju razgovora za naš portal Zeničanin ističe kako se u takvim situacijama brzo razmišlja u korist pacijenta, a nekad se i rizikuje.

Kompanija AirFrance mu se također zahvalila, a kao nagradu je dobio na poklon novčani vaučer i besplatan let.

IZVOR: Zenit.ba