Za sve je kriv vatrogasni kamion!!!

Jedan  bračni par otišao je na odmor u ribarski rezervat na sjeveru. Muž je uživao  u  ribarenju, posebno  u  ranim  jutarnjim  satima a žena senajradije odmarala  čitanjem. Jednog  je dana muž ostao spavati jer je bio na  noćnom ribarenju. Budući da nije do tada nikada bila na jezeru, žena je odlučila  da  iskuša  čari  jutra  na vodi. Odvezala je sama čamac, sjela i zaveslala  prema  pučini. Veslala je neko vrijeme, i kad joj je bilo dosta, izvadila  je  knjigu  iz torbe i počela čitati. Nakon nekog vremena, do nje dovesla  mjesni  šerif.  Kad je vidio žensko biće u čamcu, sasvim se čamcem približi k njoj i pozdravi je: – “Dobro jutro, gospođo! Šta radite ovdje?” – “Čitam knjigu!”,  odgovori  mu  ona i u sebi  pomisli: “Zar to nije očigledno?” – “Vi ste na području, gdje je zabranjeno ribariti”, obznani joj šerif. – “Pa zar ne vidite da ja ne lovim ribe?” – “To da, ali ipak imate svu opremu. Morat ću vas prijaviti!” – “U  redu, ako to učinite, ja ću prijaviti vas – zbog silovanja!” razljućeno odgovori žena. – “Na osnovu čega, pa ja vas nisam ni dotakao!” začuđeno će šerif! – “Da,” dočeka ga ona, “ali imate za to svu opremu!” POUKA: Nikad se ne prepiri sa ženom ribolovca . Ta zna razmišljati!

ANEGDOTE- Usred mise u jednom selu svećenik drži propovijed i spominje kako je Isus rekao da se ljudi ne trebaju brinuti, kako Bog misli na sve i nek pogledaju ptice koji niti oru niti žanju a opet žive. Prekide ga jedan na glas pred cijelom crkvom: “je priko moji leđa, ja posadim a one dođu i sve počokaju!”

Od vremena do vremena beg bi sazivao ljude na Sabor da čuje i vidi što raja misli. Jedanput je satavio sve žitelje Donjeg i Gornjeg Hrasna. Za tu zgodu po bedemima Grada nanizao je desetak ljudskh glava. “Što mislite zašto su ovi izgubili glave”? – zapita beg.“Zbog turskih laži!” – uzvrati vrlo hrabro Franjo Menalo. Začudo beg nije pobjesnio, samo je rekao: “Dobro si kazao, pasji sine”.