WHO: Ovisnost o seksu je mentalna bolest

Seksualna kompulsivnost je sada dio liste Internacionalne klasifikacije bolesti (ICD)-11, a to je prekretnica u životima onih koji boluju od nje i koji žele liječenje.

WHO ne smatra da se ovisnost o seksu “mjeri” na osnovu broja partnera ili učestalosti seksualnih odnosa, nego se ona odnosi na utjecaj seksa na život osobe do te tačke da ona zanemaruje svoje zdravlje, brigu o sebi i druge interese, aktivnosti i odgovornosti. Kako bi seksualna kompulsivnost bila dijagosticirana, osoba mora imati pomenute simptome bar šest mjeseci. Zanemarivanje obaveza i odgovornosti zbog ovisnosti o seksu može utjecati na posao, učenje, porodicu i prijatelje određene osobe.


Eksperti širom svijeta su pozdravili odluku WHO-a jer će ona dovesti do istraživanja i tretmana za oboljele. Trenutno postoji nekoliko usluga, ali će se to uskoro promijeniti. Mnoge osobe koje pate od ovisnosti o seksu to teško prihvataju. Klix.ba

 

Jeste li se ikada zapitali koja je razlika između normalne želje za seksom i ovisnosti? Kada to seksualne igrice i maštarije prelaze granicu “normalnog” i postaju ozbiljan zdravstveni problem? Ova tema je apsolutni tabu u našem društvu, i upravo zbog toga istražili smo koji to znakovi sugeriraju opasnost od ovisnosti od seksu. Kompulzivno seksualno ponašanje, ponekad nazivano i kao hiperseksualnost, hiperseksualni poremećaj, nimfomanija ili jednostavno ovisnost o seksu, je opsesija seksualnim mislima, osjećajima ili ponašanjima koji utječu na vaše zdravlje, posao, veze ili druga područja vašeg života.

Ovisnost o seksu može uključivati normalno seksualno iskustvo, koje se razvilo u opsesiju, no vrlo često ona uključuje i fantazije ili aktivnosti koje prelaze granice kulturnoga, moralnoga, a ponekad čak i legalnog ponašanja. Bez obzira na to kako se to naziva ili koji je točno uzrok takvog ponašanja, ako se ne tretira pravilno, kompulzivno seksualno ponašanje može ugroziti vaše samopouzdanje, veze, prijateljstva, karijeru, ali i druge ljude.

Kako prepoznati ovisnost o seksu? -Kompulzivno seksualno ponašanje se može sastojati od generalno prihvatljivih seksualnih „igrica“ koje kasnije prelaze granicu normalnoga. Takva ponašanja postanu problem kada postanu opsesija koja šteti vama i drugima.

Simptomi ovisnosti o seksu variraju u tipu i težini. Neki znakovi i simptomi koji su povezani s ovim poremećajem uključuju:

  • vaši seksualni impulsi su intenzivni i osjećate da su izvan vaše kontrole
  • koristite kompulzivno seksualno ponašanje kako bi pobjegli od drugih problema kao što su depresijastres, usamljenost ili anksioznost
  • nastavljate s rizičnim seksualnim ponašanjem unatoč ozbiljnim posljedicama kao što su mogućnost dobivanja ili prenošenja spolnih infekcija, gubitak važnog prijateljstva, nastali problemi na poslu ili problemi sa zakonom
  • imate problem s uspostavljanjem i održavanjem emocionalne bliskosti, čak iako ste oženjeni ili u ozbiljnoj vezi.

 

Što uzrokuje ovisnost o seksu?

Nije posve jasno što uzrokuje kompulzivno seksualno ponašanje. Mogući uzroci su:

  • Neuravnoteženost prirodnih kemikalija u mozgu – povišena razina određenih kemikalija u vašem mozgu kao što su serotonin, dopamin i norepinephrin mogu biti povezani s kompulzivnim seksualnim ponašanjem. Te kemikalije pomaže u reguliranju vašeg raspoloženja.
  • Razina seksualnih hormona – androgeni su seksualni hormoni koji se pojavljuju i kod žena i kod muškaraca. Iako androgeni imaju važnu ulogu u seksualnoj želji, nije potpuno jasno kako su oni povezani s kompulzivnim seksualnim ponašanjem.
  • Stanja koja utječu na mozak – određene bolesti ili problemi sa zdravljem mogu uzrokovati oštećenje na dijelovima mozga koji utječu na seksualno ponašanje.
  • Promjene u aktivnosti mozga – kompulzivno seksualno ponašanja je ovisnost koja kroz neko vrijeme može uzrokovati promjene kod neuronskih sklopova mozga, mreže živaca koje dozvoljavaju stanicama komunikaciju s drugima. Te promjene mogu uzrokovati ugodne reakcije kada osoba razvije seksualno ponašanje i neugodne kada je to ponašanje zaustavljeno.