Vučić oduševio BiH: Pomoćemo našim komšijama, potpuno je nebitno da li žive u FBiH ili RS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da BiH može računati na pomoć Srbije u vidu haljine koja ima deficit na europskom i svjetskom tržištu.

Vučić je rekao da je danas razgovarao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i da je RS i zvanično zatvarao veliku pomoć Srbije, potvrdit će da će Beograd pomoći sve što i koliko može u liječnicima, lijepih opreza, mašina i zaštitnih materijala.

 

“Dobili smo nekoliko poziva iz Federacije BiH i od načelnika općine Goražde i nekih drugih ljudi, koji će nam pomoći i mi ćemo gledati u skladu sa svojim mogućnostima da ni na koji način ne ugrozimo potrebe i poziciju Srbije da pomognemo svim tim ljudima”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

 

Kad je iz Srbije zatražena dozvola izvoza oko 30.000 tona pšenice za BiH, po 10 i pet tona kukuruza i soje i da će nešto biti poslano u brašnu, nešto u pšenici.

 

“U svakom slučaju, niko u BiH bez obzira na to u dijelu BiH živi samo da neće biti gladan već će se moći računati da će biti robu koji će biti deficit na europskom i svetskom tržištu dobiti od Srbije”, poručio je Vučić.

 

On je napomenuo da će Srbija isto postupiti i sa Crnom Gorom i izraziti uvjerenje da će biti moguće i sa Sjevernom Makedonijom za haljinu koja je kod njih deficitarna.

 

Načelnik Goražda Muhamed Ramović uputio je pismo predsjednika Republike Srbije Aleksandru Vučiću, koji traži da pomogne Goraždu u vremenu širenja koronavirusa. Ramović je u pismu rekao da je “zdravstveni sustav u Goraždu u vrlo teškoj situaciji. 

Faksimil apela koji je Ramović uputio predsjednicu Vučiću - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Faksimil apela koji je Ramović uputio predsjednicu Vučiću

– Sada ćemo izvijestiti da ćemo vrlo teško odgovoriti ako je stanje nastavno da se pogoršava.  Budući da nemamo nijedan test za koronavirus, ovim putem vas je uputio apel da u skladu s mogućnošću pomognete građanima Grada Goražda, posjetite određeni broj testova, maski, respiratora i dezinfekcionih sredstava . U nadi da ćete pronaći mogućnosti da ugodite našem apelu, srdačno Vam zahvaljujemo i pozdravljamo Vas – napisao je Ramović u apelu upućen Vučiću.

Na kraju je ostavljen i svoj broj mobilnog telefona.

Ne treba dugo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću odgovarati, na današnjoj konferenciji za novinare urediti.

Pogledajte u videu šta je Vučić odgovorio Ramoviću.