(VIDEO) Huremović: Nije lako biti lezbijka u Sarajevu

Bh. povorka ponosa održava se sutra u Sarajevu pod sloganom „Otpor sa margine“. Kako su nam rekli iz Organizacionog odbora ovo je neophodan politički protest i iskaz otpora.

Na ovaj način LGBT populacija želi da ukaže na sve institucionalne, zakonske i socio-ekonomske prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Lejla Huremović učesnica i jedna od organizatorki povorke ponosa godinama se bori za prava LGBTpopulacije. Kaže,

želja joj je da ona i njena partnerica budu vidljive i prepoznate u zakonu.

– Nije nimalo lako biti lezbijka ovdje u Sarajevu i imati partnericu i hodati ulicama ovog grada držeči se za ruke jer uvijek ćete doživjeti nešto, izjavila je Huremović.

A to nešto mogu biti psovke, prijeteći pogledi ili čak i fizički napadi. Zato Lejla i ostali aktivisti zagovaraju da BiH kao demokratsko društvo omogući LGBT populaciji osnovna ljudska prava.

– Zbog toga mi i nismo vidljivi, organizujemo povorku da bismo poslali poruku da to nije u redu, da svako ima prava da voli koga voli i ima pravo da živi sa svojim partnerima i partnericama,

kazala je Lejla Huremović.

Povorka počinje u deset sati. Okupljanje je na platou pored Druge gimnazije. Iz MUP KS tvrde da neće biti problema jer su sve bezbjednosne mjere poduzete.

– Mogu reći da smo od svih policijskih agencija u BiH, obavještajno sigurnosnih kao i regionalnih tražili informacije o mogućim razlozima ugrožavanja ovih skupova i

da nismo dobili nikakve informacije o mogućem ugrožavanju ovog skupa, poručio je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

Više od hiljadu policajaca iz pet kantonalnih ministarstava i federalna uprava policije bit će angažovani na obezbjeđenju.

Saobraćaj će biti obustavljen na glavnoj ruti kretanja od druge gimnazije do Parlamenta BiH.

Povorka ponosa trebala bi obezbjediti da LGBT populacija ima ista prava kao i svi ostali, prava na istospolne brakove, djecu i sve što Evropa već odavno ima.