VAŠ ODGOVOR: Šta je Inzko uradio za deceniju u Bosni i Hercegovini

Šta je sve ove godine, više od decenije kako je u Bosni i Hercegovini, radio Valentin Inzko?

Pitaju se poslanici vladajuće većine u Republici Srpskoj koji su odlučni da Visokog predstavnika dovedu u Narodnu skupštinu.

Кolegijum skupštine usvojio je SNSD-ov prijedlog da se na sjednici 9. februara razmatra Informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja

visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 2009 – 2020. godine sa prijedlogom zaključaka.

Hoće li Inzko polagati račune poslanicima u Banjaluci?

 

Dopuna dnevnog reda, na samo jednoj stranici, servirana je na samom kolegijumu, kažu u opoziciji. Očekivali su ozbiljniji pristup temi.

“Mi smo došli, nas su čekali papiri na kolegijumu. Ništa o tome nismo znali prije. Nepravovremena je, jako štura, obrazložena samo na jednoj strani.

Nema ništa detaljnije u njoj pitam se, ako je neko htio da ima našu podršku za ovo, zašto nas nije ranije konsultovao, pa da zajednički idemo u pravcu

toga da kažemo da Visoki predstavnik jeste kršio svoja ovlaštenja.

U tom se mi možemo složiti. Ali se ne možemo složiti u načinu kako se jedna tema stavlja u javnost”, kazala je Jelena Trivić, poslanica PDP-a.

Miladin Stanić, šef kluba SDS-a je rekao da im nikakav dogovor nije ponuđen.

 

“Zato smo bili suzdržani na dopunu dnevnog reda. Vrlo je to neodgovorno urađeno. To je posljedica svih Dodikovih gluposti koje je u zadnje vrijeme uradio.

Kao potreba da se nešto talasa”, dodao je.

A talasali su godinama visoki predstavnici, neki manje, drugi više. Valantin Inzko je od 2009 u BIH, 12.godina mandata biće mu i ujedno i posljednja na toj poziciji.

Po dvije godine u BIH su bili Carlos Westendorp , Carl Bildt, Miroslav Lajčák. Svi su zapamtili i mandat od godinu i po u BIH Christiana Schwarz-Schillinga,

tri godine Wolfganga Petritscha, te četiri Paddy Ashdowna.

U momentima priče o novom visokom predstavniku, novom američkom predsjedniku, te špekulacijama o novom paketu za Balkan, u Banjaluci i vlast i opozicija jednoglasni protiv izmjena Dejtona.

“Nama ne trebaju ustavne promjene, nama trebaju promjene političkih staromodnih elita”, istaknuo je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Raniji stav OHR-a je da se Izvještaj visokog predstavnika šalje Ujedinjenim nacijama, prezentuje se u Savjetu bezbjednosti UN-a, a dostupan je i na web stranicama ovih institucija.