Uvredljivi grafiti osvanuli na zagrebačkoj džamiji

Uvredljivi grafiti osvanuli su ujutro na zagrebačkoj džamiji, a na njima su napisane uvredljive poruke prvog predsjednika Republike BiH  Alije Izetbegovića  i aktuelnog predsjednika SDA  Bakira Izetbegovića.

“U vremenskim prilikama kada nas trese najveća kriza u novoj povijesti, kada je više nego ikad potrebna ljudska solidarnost, takvi su postupci nedopustivi. Zahtijevamo od nadležnih institucija, iako opravdano dozvoljavamo krizom dozrijevanje virusa u koroni i potresu, da bi dobili odgovor”, što je  Armin Hodžić , predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj.

Upozorio je da je ovakva vrsta skrnavljenja za muslimane svetog vjerskog prostora izraz teškog šovinizma i ksenofobije, da bi bilo potrebno hitno djelovati kako bi se zaustavila  lančana reakcija dehumanizirajućih procesa prema manjinskim skupinama u Republici Hrvatskoj.

“Hrvatsko društvo mora biti svjesno da je ovakva poruka danas osvanula na islamskoj bogomolji i, iako nije izoliran slučaj, već sutra može biti početak novog vala skrnavljenja i bogomolje svih ostalih vjerskih manjinskih institucija, ali i početkom ozbiljnih narudžbi prava manjina. U vremenskoj opciji Kriza još jednom poziva na solidarnost, zajedništvo i toleranciju te izražavamo nadu da će biti većinski narod u Republici Hrvatskoj držati maksime ‘ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga’ “, dodao je Hodžić u svojoj reakciji.

“Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Hrvatskoj najoštrije osuđuje gnusni čin i uvredljive poruke koje su jutros osvanule na Zagrebačkoj džamiji. U vremenima kada nas trese najveća kriza u novijoj povijesti, kada je više nego ikad potrebna ljudska solidarnost, ovakvi su postupci nedopustivi.

Zahtijevamo od nadležnih institucija, iako opravdano zauzetih krizom uzrokovanom virusom korona i potresom, da pronađu odgovorne. Upozoravamo da je ovakva vrsta skrnavljenja za muslimane svetog vjerskog prostora izraz teškog šovinizma i ksenofobije, te da je potrebno hitno djelovati kako bi se zaustavila lančana reakcija dehumanizirajućih procesa i agresije prema manjinskim skupinama u Republici Hrvatskoj.

Hrvatsko društvo mora biti svjesno da je ovakva poruka danas osvanula na islamskoj bogomolji i, iako nije izoliran slučaj, već sutra može biti početak novog vala skrnavljenja i bogomolje svih ostalih vjerskih manjinskih institucija, ali i početkom ozbiljnih narudžbi prava manjina.

U vremenskoj opciji krize još će jednom pozvati na solidarnost, zajedništvo i toleranciju te će se stvoriti nada da će se većinski narod u Republici Hrvatskoj držati maksime “ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga”. “