Uvijek problemi sa doktorima :D :D

Ljudima treba dosta vremena kako bi naučili voljeti.  Počinje s držanjem u naručju, ljubljenju i njegovanju novorođenčeta, koje tada već uči što znači biti voljen. Djeca između 3 i 6 godine uče uzvraćati ljubav prema roditeljima, braći i sestrama. Nakon 6-te pa do negdje 12-te učimo nešto više o ljubavi sklapajući prijateljstva. Prema nekim prijateljima smo bolji i više ih volimo dok se s drugom djecom više svađamo.  U adolescenciji, odjednom počinje veće zanimanje za suprotan spol. U pravilu, teenagere prvo započnu privlačiti «imaginarne» osobe, poput zvijezda.  Nakon toga  privuče nas neka  stvarna osoba, odjednom se javlja želja za intimnošću, odnosno želimo se s tom osobom družiti u manjim društvima ili nasamo.

Svaka nova ljubav (bar bi tako trebalo biti) je dublja i realnija. Uglavnom promijenimo 2, 3 do 10 partnera, prije nego se vežemo u braku.  Propusti u bilo kojoj fazi i negativna iskustva mogu imati dosta teške posljedice za odnos prema sebi u vezi i prema partneru. Većina nas smatra da ne traži ljubav, nego da im se ljubav događa.  «Potraga» za partnerom nije svjesna, ni planirana, nego nas vode osjećaji.  Nitko od nas nema popis poželjnih karakteristika u džepu, te hoda gradom tražeći osobu koja ih zadovoljava. Možda bismo i trebali, ali nemamo.

Jednom kada smo locirali privlačnu osobu, ljubavni signali li se prebacuju u primitivni dio mozga. Izrazi lica (osmijeh), poze, geste odjednom više ne možemo kontrolirati jer njima upravlja naš primozak.  Neverbalna komunikacija će nas više odati nego riječi.  Pogled će vam stalno skretati u smjeru potencijalnog partnera, koncentracija će vam oslabiti, razgovor s prijateljima postati dosadniji, ali ukupna atmosfera puno bolja. U pravilu vrlo brzo lociramo «metu», a onda mjesecima znamo djelovati samo u svojoj glavi (pitajući se kako će se sve dogoditi) ne poduzimajući ništa. Ipak, bilo bi naivno pretpostaviti kako kontrolu nad našim ponašanjem u potpunosti preuzima nagon. Nedvojbeno, instinkti su vrlo važni, ali glavnu ulogu pri osvajanju partnera ima naš socijalni odgoj.