Učestalo zijevanje, ispuštanje gasova, hladne noge ukazuju na opasno oboljenje!

Istraživanje je pokazalo da je samo jedna trećina stanovnika je u stanju da na vrijeme prepozna simptome koji nagovještavaju ovo stanje i započnu liječenje. U pitanju je anksioznost! Jeste li nekada čuli za ovo zdravstveno stanje!?Koji su simptomi koji nagovještavaju da imamo ovo oboljenje!?Znate li kako može da se liječi!

Simptomi koji ukazuju da imate anksioznost su: – noge i ruke su vam većinom hladne, to ukazuje na to da krvotok nije usmjeren na te dijelove tijela,već je više usmjeren od gornjih i donjih ekstremiteta. – kada gutate osjetite da nemate dovoljno kiseonika,da često zjevate. – ako imate problema sa nadutosti stomaka pokušajte da izbjegavate gutate mnogo kiseonika, jer tada crijeva postaju osjetljivija. Ukoliko ste primjetili bilo koji od ovih simptoma posavjetuj te se sa ljekara kako bi na vrijeme postavio dijagnozu, te vam odredio lječenje.

Opustite se pomoću lovorovog lista! Grci su u drevna vremena, prepoznali ljekovita svojstva lovora, stoga ga koristili u medicini.

Neobičan miris lovora ima nevjerovatno umirujuće dejstvo na nas. Te ima i mnoge druge korisne namjene. Lovor se odlikuje jakim protivupalnim kao i umirujućim, svojstvima. Te se bori protiv epilepsije, ali i oslobađanje disajnih puteva.

Image result for lovor list za opuštanje

U koliko ste pod stresom imate visoki krvni pritisak, nesanicu , lovor može pomoći, te se preporučuje se svima onima koji žele da kontrolišu holesterol! Postoji nekoliko načina da kunzumirate lovorov list možete ga konzumirati u jelima, kuhajući ga u ključaloj vodi. Nakon ključanja,dim će se postepeno širiti prostorom što će vas opustiti! Stoga poprinite se za vaše raspoloženje i koristite lovorov list.

Opustiti se pomoću joge! Ove opuštajuće poze spasiće vas nesanice, značajno će poboljšati vaš san i regulisati disanje. Ove  poze joge aktiviraju parasimpatički nervni sistem, pomažu u suzbijanju stresa i doprinose relaksaciji. Ove 3 poze su za svakoga, čak i one, koji nikada nisu vježbali jogu. Sve što vam je potrebno je vaš jastuk. Prije nego što počnete, uradite 10 udaha i izdaha.

1. Noge gore na zidu (Viparita Karani) Leđima lezite na jastuk, noge podignite prema plafonu tako da koljena i pete budu na istom nivou. Ruke ostaju pored tijela, dlanovima okrenutim na gore. Na ovaj način u naše tijelo stiže regenerišuća energija zajedno sa disanjem. Ova poza je idealna za one koje dosta vremena provode na nogama. Poboljšava se cirkulacija krvi. Važno je disati duboko. U ovom položaju ostanite 2-3 minute. Da biste izašli iz ove poze, polako savijte koljena i prebacite ih na jednu stranu. Ovo je jako korisna vježba čiji ćete rezultat osjetiti odmah.
2. Tabani i koljena zajedno (Supta Baddha Konasana)

41

Leđa takođe položote na jastuk. Tabane sastavite zajedno, pomijerajući koljena u različite strane. Ruke ispružite uz tijelo. Ostanite 3 minute u ovoj pozi. Ne zaboravljajte disati duboko i ravnomjerno.

3. Poza leša (Savasana)

61

Poslednja poza, prije nego li utonete u bezbrižni san. I dalje ste na leđima, noge ispružene u širini ramena, ruke pokraj tijela, dlanovima na gore (ali ne pripijene uz telo). Dišite slobodno i duboko, fokusirajte se na disanje. Neka misli same lutaju a vi posmatrajte sa strane. Ostanite u ovom položaju 3-5 minuta.

Smanjite stres Hronično visoka razina stresa negativno utječe na zdravlje i rad cjelokupnog organizma. Ponekad zvuči lakše nego što jest, ali opustiti se uistinu možete brzo i na jednostavne načine.

Popijte šolju zelenog čaja Zeleni čaj je odličan izvor L – teanina, spoja koji smanjuje razinu stresa i potiče opuštanje. Zeleni čaj je bolji izbor od kave jer sadrži kofein, ali u puno manjoj razini.  Pojedite malo čokolade Odaberite tamnu čokoladu koja ima barem 70% kakaa. Istraživanja su pokazala da tamna čokolada smanjuje razinu hormona stresa i regulira rad metabolizma.  Pojedite malo meda  Ako osjećate žudnju za slatkim, pojedite malo meda koji ima moćno protuupalno djelovanje, popravlja raspoloženje i ublažava anksioznost.

Meditirajte Ne morate otići u prirodu da biste osjetili čudesne prednosti meditacije. Pet minuta provedenih u tišini i miru je sve što vam treba da biste se opustili. Fokusirajte se na svoje disanje, ruke i noge. Pozitivan učinak meditacije ćete osjetiti vrlo brzo.  Duboko dišite Duboko i polagano disanje je ponekad sve što vam treba da biste ublažili anksioznost, tjeskobu i popravili raspoloženje.  Brojite unzad Kada imate osjećaj kao da vas opsjeda stotina negativnih i uznemiravajućih misli, počnite brojati unazad. Na taj ćete se način opustiti i barem na trenutak zaboraviti na sve probleme koji vas muče.

Image result for meditacija

Zatvorite oči Napravite malu pauzu, zatvorite oči i pokušajte ne razmišljati ni o čemu. Zatvoriti oči na kratko vrijeme je odličan način za opuštanje i koncentraciju. Masirajte si ruku Masiranje ruku je odlično za osobe koje cijele dane provode pred računalom. U rukama se nakuplja velika razina napetosti i tenzija. Stavite malo kreme na ruke i dobro ih izmasirajte. Zapešća smočite hladnom vodom Ako ste pod stresom, namočite zapešća što hladnijom vodom. Smočite i dio iza ušiju jer se tu nalazi splet krvnih žila pa hlađenjem ovih dijelova direktno utječete na rad čitavog tijela. Promijenite okruženje Iskoristite svaku priliku i provedite vrijeme na otvorenome. Prirodna svjetlost čini čuda za raspoloženje i razinu stresa. Prošećite 5 minuta i primijetit ćete da ste se počeli opuštati čim ste izašli na svježi zrak.

Pogledajte kroz prozor Kada je sve užurbano i pod velikim ste stresom, izdvojite malo vremena, pogledajte kroz prozor i promatrajte sve što se događa.

Image result for meditacija

Plešite Istraživanja su pokazala da ples opušta i popravlja raspoloženje. Samo 5 minuta plesanja je dovoljno da se osjećate bolje i opuštenije. Mazite se s ljubimcem Malo maženja s ljubimcem podiže razinu hormona sreće, popravlja raspoloženje, regulira rad srca i vraća samopouzdanje

Izmislili Amerikanci neki prepametan kompjuter, zna odgovore na sva pitanja. Da bi proverili da li je to istina dođu Rus, Kinez i Bosanac.  Prvi ulazi Rus. Nakon 2 minuta izlazi on sa hrpom papira. Pitaju Kinez i Bosanac
-Šta si ga pit’o a ovaj odgovara  Pit’o ga 60 pitanja i na sve zna odgovor. Sledeći je Kinez. On se vrati nakon 3 minuta, proš’o isto k’o Rus. Red je na Bosanca. Uđe on, nema ga 3-4 sata. Nakon tih 3-4 sata izlazi on,a kompjuter se  raspao i soba je puna papira. Kinez i Rus gledaju u čudu i pitaju ga: Šta si ga ti pit’o? A Bosanac kaže: -Ja uš’o i rek’o đesi jarane, šta ima??! i eto on se rapao o razbacivanja papira

Uhvatili ljudozderi Bosanca,Amerikanca i Francuza.I tako Ljudozderi ih vode na razanj da ih ispeku,poglavica dolazi do Amerikanca i pita ga odakle si  Amerikanac: Ja sam iz Amerike Poglavica:A gdje ti je to?? Amerikanac: Pa kako ne znas gdje je Amerika, ono svjetska je to zemlja. Poglavica:Vodite ga na razanj. Dolazi sad do Francuza i pita ga odakle si Francuz: Iz Francuske Poglavica: A gdje ti je to??? Francuz: Pa kako ne znas gdje je Francuska ono Pariz, Ajfelov toranj,kako ne znas. Poglavica:Vodite ga na razanj. Gleda Bosanac i govori: kad nije znao gdje je Francuska i Amerika kako ce znat gdje je Orahovica. Dolazi poglavica do Bosanca i pita ga odakle si. Bosanac odgovara:Moguli ja odmah na razanj da me ne pitate. Poglavica ljut i ponovo ga pita odakle je?? Bosanac: Ovaj ja sam iz Orahovice Poglavica: Jel iz gornje il donje?

Nekada u Titinoj Yugi, dođe neka inspekcija iz Zagreba u zatvor na Golom otoku.  Pažnju im privukla 3 zatvorenika u jednoj ćeliji, pa ih pitaju zašto su zatvoreni. Prvi odgovara: Meni je sat uvek kasnio. Pa sam zato kasnio na posao, onda su me optužili da pravim revoluciju. Drugi će: Meni je sat uvek žurio. Zato sam uvek dolazio prerano na posao, pa su me optužili da špijuniram. Treći: Meni je sat uvek bio tačan. A onda su me optužili da sam prošvercovao sat sa zapada.