U toku je puč, pobunjenici uhapsili predsjednika i premijera afričke zemlje (VIDEO)

Vođa pobunjeničkih trupa objavio je da su uhapšeni predsjednik Malija Ibrahim Bubakar Keita i premijera Sumilu Bubei Maiga, javio je AFP.

 

„Možemo vam reći da su predsjednik i premijer pod našom kontrolom“, rekao je anonimni oficir koji tvrdi da je vođa pobunjenika.

Oficir je dodao da su njih dvojica u pritvoru u predsjednikovoj rezidenciji, u Bamaku. Međutim, drugi vojni zvaničnik rekao je

da su Keita i Maiga bili u oklopnom vozilu na putu za bazu Kati.

Pobuna vojnih jedinica počela je ranije danas, a izvori Sputnjika su rekli da su pobunjenici uhapsili brojne ministre i visoke oficire.

Smatra se da je pobuna povezana sa finansijskim pritužbama vojnika. Lokalni mediji su objavili da su za organizovanje pobune odgovorna četiri vojna zvaničnika.

 

“Masovne demonstracije održavaju se u glavnom gradu Bamako. Demonstranti zahtjevaju ostavku predsjednika Ibrahima Bubakar Keita.

Pobunjenički vojnici šetaju ulicama i pozdravljaju gomilu demonstranata na Trgu nezavisnosti u centru grada.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je večeras hapšenje predsjednika Malija Ibrahima Bubukara Keite i visokih vladinih zvaničnika

od strane odmetnutih vojnika u toj zemlji i pozvao na njihovo hitno oslobađanje.

“Generalni sekretar poziva na hitno ponovno uspostavljanje ustavnog poretka i vladavine prava u Maliju”, rekao je portparol UN Stiven Dižarik u saopštenju, prenosi Rojters.

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša rekao je da šef UN-a pomno prati situaciju i poziva

građane Malija da sačuvaju demokratske institucije u zemlji.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron osudio je pobunu, a izvor blizak Makronu rekao je Rojtersu da je on razgovarao sa predsjednikom Malija i

čelnicima Obale Slonovače, Senegala i Nigera o situaciji u zemlji.