Tukli su me i uživali su u tome

Stotine migranata, uključujući žene i djecu, nalazi se u improviziranom šatorskom naselju u blizini Velikih Kladuša, na sjeverozapadu BiH.

Odbijajući odlazak u službene migrantske centre, nadajući se kako će jednog dana uspjeti ostvariti cilj i stići na željene odredišta u Europskoj uniji.

Mnogi od njih su pokušali ali su se vratili sa lošim i bolnim iskustvima.

Iranac, Vahid, koji je na ovom putu sam, priča za N1 kako je za samce jednostavnije boraviti u ovakvom kampu, ali ne i za obitelji. Ipak, oni žele ostati tu kako bi se krenuli u novu “igru” – kako nazivaju pokušaje prelaska granica, u potrazi za boljim životom.

Govoreći o svojim iskustvima, Vahid kaže kako je prelazak granice pokušao više puta, nekad ga je u tome spriječio hrvatska policija a neki nepovoljni vremenski uvjeti.

Uglavnom bi ostajao bez ličnih stvari, novca, odjeće.

Policija bi ga vratila nazad na granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

“Zvao sam policiju, rekao sam im da želim aplicirati za azil, ali kad su došli pitali su me zašto zovem policiju. Kazao sam ne poznajem nikoga i trebam vašu pomoć,

i osjećam se sigurno jer ste ste policajac ”, kaže Vahid i nastavlja:

“Ali odveli su me u zatvor, zatim su me doveli do granica blizu Kladuše i još šest osoba, počeli su me tući. Pokrili su lica i stavili lampe na glave,

nisam mogao ništa da vidim od prejakog svjetla. Vrijeđali su me. Uživali su u mojoj patnji, bili su zadovoljni, smijali su se. Ja sam plakao i vikao jer me boljelo, a oni su uživali. ”

Po povratku u BiH bio je smješten u kamp Miral, nadomak Velike Kladuše. U modricama i krvi, nesposoban da stoji na nogama.

Ipak, nada se da će jednog dana uspjeti u namjeri i pronaći bolji život u zemljama EU.

Imamo previše problema u svojim zemljama i ne možemo ostati tamo. U potrazi smo za boljim životom, dodaje .

Sramotno razmišljanje BIVŠE novinarke i savjetnice Kolinde Grabar-Kitarović Mirjana Hrga na svom se Facebook profilu osvrnula na snimke na kojima se vidi kako policajci mlate migrante.

“Svi koji misle da su policajci postupili neprimjereno štiteći granicu RH od ILEGALNIH ulazaka, predviđaju da se jave MUP-u iu svojim kućama udome i odgovaraju za daljnje postupanje tih migranata.

Ja ne želim da ilegalno ulaze u moju zemlju i bez ikakvog smisla skitaju ulicama naših gradova, s obzirom na to da na ovaj način kako su to zamislili, ni u jednu drugu zemlju neće ući “, napisala je Hrga.

Trojica interventnih policajaca udaljena s dužnosti

Podsjetimo, prošlog tjedna objavljene su snimke na kojima se vidi da hrvatski policajci odjeveni u jakne bez policijskih obilježja pendrecima udaraju migrante.

Zbog tog događaja trojica interventnih policajaca udaljena su s dužnosti te će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izvijestio je novine u Ravnateljstvu policije da se odmah objavi snimanjem, koje prikazuje maskirane osobe kako tuku i tjeraju migrante preko granica, osnovan stručni tim te su kolege iz Ravnateljstva policije i službe za unutarnju kontrolu upućene na događaje.

Ubrzo su došli do saznanja da su osobe sa snimljenim službenicima interventne policije.

“Policajci nisu imali naređenje za nasilje”

Milina tvrdi da se radi o pojedinačnim postupanjima policajaca da nisu imali nikakvo naređenje za nasilje. “Ne postoje nikakve posebne naredbe,

od ne znam koga iz sustava. “

Kazao je također da su suspendirani policajci postupali unutar radnog vremena te će se u postupku utvrditi zašto nisu nosili propisane odore.

“Ovdje se radi o postupanju, suzbijanju nezakonitih migracija, ali ovo svakako nije postupanje koje se primjenjuje i dostojanstveno, koje treba biti prema svakoj osobi.

Radi se o interventnoj jedinici policije koja je bila na ispomoći, čini mi se iz PU istarske “, kaže.

Izvješće je da su policajci udaljeni zbog težih povreda službenih dužnosti i da taj slučaj šteti hrvatskoj policiji. Protiv tih policajaca dosad se ne vodi disciplinskim postupcima.