Trzanje jednog ili drugog oka ne smijete zanemariti!!!

Najčešće se pripisuje stresu, umoru, prekomernoj količini kofeina, duhana i alkohola. Još jedan od razloga može biti alergija ili iritacija.

Ponekad trzanje oka može biti simptom težeg neurološkog poremećaja kao što blefarospazam (abnormalan treperi ili grč očnih kapaka) ili amiotrofična lateralna skleroza (ALS). Samo u SAD ima oko 2.000 slučajeva svake godine. Interesantno je da je ovo stanje češće kod žena nego kod muškaraca.

Ova stanja mogu kao simptom imati titranje oka, a dok su neki manje opasni i lakše se liječe, drugi traže dijagnozu i terapiju:

1. Visok krvni tlak Pod utjecajem naglih promjena u krvnom tlaku može doći do iritacije očnog živca, zbog čega se kapak počinje nekontrolirano grčiti. Događa li vam se to često, provjeravajte vrijednosti svog krvnog tlaka i potražite pomoć liječnika ako je u on u više od tri mjerenja povišen.

2. Sindrom kroničnog umora Naziva se i bolešću modernog doba, a za razliku od opravdane iscrpljenosti karakterizira ga osjećaj umora koji traje dulje od šest mjeseci, bolni limfni čvorovi.

Prije dijagnoze sindroma kroničnog umora treba odbaciti sumnju da se ne radi o konkretnoj bolesti, a kao najčešći uzroci se navode anemija i nizak krvni tlak. Žene i muškarci sa stalnim osjećajem umora te titranjem kapka trebaju prekontrolirati šećer u krvi, hormone štitnjače, spolne hormone kao i kompletnu krvnu sliku da bi se isključili drugi mogući uzroci.

3. Nedostatak magnezija Kod nedostatka ovog minerala, česti su grčevi u cijelom tijelu, pa tako i u kapcima. Popratni simptomi su glavobolja i poremećaji spavanja, a uz dodatak magnezija uzimajte i vitamin B.

4. Alkoholizam Kod titranja kapka koje je nastalo kao posljedica moždanog oštećenja, do simptoma dolazi zbog nepravilnog rada živaca. Prestanak konzumacije može popraviti stanje, no posljedice često ostaju u blažem obliku. Osim toga, titranje se može javiti i zbog pretjeranog unosa kofeina

5. Parkinsonova bolest Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja kemijske supstancije dopamina u dijelu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta. U slučaju ovog uzroka titranja kapka, očito je i podrhtavanje drugih mišića tijela.

6. Poremećaj štitnjače Svi hormoni koje štitnjača proizvodi i regulira imaju utjecaj na rad živčanog sustava, kao i metabolizam cijelog tijela. Ako ti hormoni nisu u ravnoteži, može doći do lupanja srca, titranja kapaka, promjene u težini… Ako je riječ o prolaznim titranjima koji nemaju organske uzroke, sami možete pokušati zaustaviti neugodne kontrakcije.

Ne odugovlaćite, obratite se na vrijeme svom ljekaru!!!