Teško je Rajku odoleti bilo :D :D

Kad smo pod stresom, mozak šalje tijelu znak da je prisutna opasnost, a tijelo odgovara spremnošću za borbu ili za bijeg: mišići su napeti, ubrzava se puls, raste tjelesna temperatura, skraćuje se dah. Takav je odgovor tijela vrlo koristan kad nam prijeti stvarna fizička opasnost, ali u moderno doba to je uglavnom alarm bez vatre. Srećom, možemo poručiti mozgu da su stvari zapravo sigurne, čineći suptilnu, ali moćnu promjenu, piše Huffington Post.

Budistički učitelji kažu: Ponekad je vaša radost izvor vašeg osmijeha, ali ponekad vaš osmijeh može biti izvor vaše radosti. I tu doista ima nečega. Istraživanje Tare Kraft i Sarah Pressman s kanzaškog sveučilišta pokazalo je da smješkanje može izmijeniti naš odgovor na stres u teškim situacijama. Osmjehivanje, čak i kada nismo sretni, može usporiti srčani ritam i ublažiti razinu stresa koju osjećamo. Smješkanje, naime, šalje ostatku tijela signal da je sve u redu i da se može prestati braniti.

Dodir je također vrlo moćno sredstvo iscijeljenja – kad smo tužni, često želimo da nas netko blizak zagrli da bi nam bilo lakše. I sami si možemo pomoći na sličan način. Tijekom stresnih trenutaka položite ruku na srce, lagano trljajte ruke ili masirajte glavu. Takve kretnje pomažu u ublažavanju tjelesnog odgovora na stres. Udružite te pokrete s utješnim mislima poput: “Sad je bolno, ali proći će”. To vam može pomoći da prebrodite neugodu sadašnjeg trenutka, i tjelesno i mentalno.