Svi smo mi ponekad ljubomorni, neko manje, a neko više….

Ljubomora se obično ocjenjuje. Ali što ako je ovo nesumnjivo negativan osjećaj nekako koristan?

Na primjer, naš osmijeh kad vidimo grimasu čovjeka koji želi žestoko susjedovo sladoled padne na tlo. Ili zadivljeno oči psa koje vidi svoju vlasnika zagrljaj drugog psa! Samo pomaknite prema dolje i pogledajte ove fotografije.

“Moj muž je imao” večer “s našim kćerkom za igranje. Zelda jer ona ne dobiva puno pažnje za igranje. Naši sinovi zavidno gledaju.

Trenutak kada shvatite da želite nešto što vaš prijatelj ima:

“Bio sam ljubomoran na fotografiju ovog lijepog muškarca koju je moja djevojka imala na frižideru … Pa sam to zamijenio.”

“Pas je bio ljubomoran na bebu, pa …”

Trenutak kada želite samo snažan vjetar:

Kada morate privući pozornost samo na sebe kao središte.

Mačka je sugurno ljubomorna.

“Želim držati tvoje ruke.”

Kada neko naruči  ukusnu tortu, a vi ste na dijeti:

Nadamo se da smo vam uspjeli dočarati razne ljubomore. UZVOR Bright Side

 

Umjesto pokazivanja ljubavi i brige za partnera,ljubomorna ga osoba guši i daje do znanja kako mu ne vjeruje. Kako možemo znati gdje je granica između malo ljubomore i nezdrave opsesije? Prema časopisu Psychology Today, svaka osoba razvije idealnu sliku svog partnera, čak i prije nego što ga upozna. Kada stvarni partner ne može opravdati vaša očekivanja i ne ponaša se sukladno s vašom slikom njega, vi se osjećate tužno, usamljeno, uvrijeđeno ili iskorišteno, te slijedi ljubomora.

Ljubomora može biti normalni osjećaj ukoliko postoji stvarni uzrok: ako vam partner zaista daje razloge zbog kojih se trebate brinuti. No u većini slučajeva ona je znak vašeg neutemeljenog straha. Bojite se odbijanja, samoće, usamljenosti, prevare, napuštanja i sl. Možda ne znate drugačije reagirati jer ste bili povrijeđeni u prošlosti i ne vjerujete drugima u potpunosti. Očekujete kako će vas svi prevariti i izigrati. To nikako nije pošteno prema vašem sadašnjem partneru koji ničime nije stavio vaše povjerenje na kocku. Postanite svijesni izvora vaših strahova kako biste se riješili ovog zelenookog čudovišta i učinili si život ljepšim. Razgovarajte s partnerom. Nemojte skrivati svoje osjećaje i nakupljati negativnosti u sebi. Ako vam nešto smeta, otvoreno to recite partneru. Nemojte razgovor započeti kada osjećate plimni val ljubomore, nego kada ste smireni i ne muče vas strahovi.

Stanite na loptu-Kada osjetite ljubomoru, stanite na tren. Osvrnite se na događaje i probajte zamisliti da se to dogodilo vašoj prijateljici, a ne vama. Mislite li još uvijek da je vaša reakcija ispravna ili od sitnice radite slona? Ako ste ljubomorni zbog iskustva iz prošle veze, a ne sadašnje, i bojite se da bi se to loše iskustvo moglo ponoviti, koncentrirajte se na pozitivne aspekte veze. Sjetite se što je bilo loše u prethodnoj vezi i usporedite sa sadašnjom. Partneri su različiti, sigurno se neće ponašati na isti način.

Ne posjedujete partnera-Ako vam se ne sviđaju postupci vašeg partnera, morate biti svjesni da je on njihov osobi. Ne može svaki put napraviti ono što želite i slijediti naredbe. Vi ne posjedujete svoje partnere! Ne možete diktirati i narediti partneru da vas voli i slijedi vaše upute. Stavite se u njegov položaj i zamislite da na vama tako manipulira.

Vjerujte u sebe -Kako biste se složili s partnerom, prvo morate vjerovati u sebe. Ljubomora nastupa i zbog manjke samopouzdanja: ne vjerujemo da zasluzimo nekome dobrotu i ljubav, i čekamo trenutak kada će veza puknuti. Nemojte crtati kuću na zidu, ali ako sebe sami ne poštujete, nećete poštovati ni partnera. Tek kada ste samouvjereni u sebe, imat ćete povjerenje u vezu i partnera.