Švedski model borbe protiv Covida-19 šokira svijet

Švedska, naime, nije uvela skoro ograničenje mjere, već je oslabila „na odgovornost svakog pojedinca“.

Skoro sve europske zemlje uvele su stroge mjere ograničenja kretanja posljednje pandemije koronavirusa. Ne, jedna europska zemlja ima potpuno drugu politiku. Riječ je o švedskoj, koja se u svojoj reakciji razlikuje od ostalih zemalja Europe i svijeta.

Švedska, naime, nije uvela skoro ograničenje mjere, već je oslabila „na odgovornost svakog pojedinca“.

U ovoj zemlji nema policijskog sata, zabranjeno kretanje ili obilazak saobraćaja, otvorene škole, restorani, kafići…

Švedska je poduzeće opsežne mjere za zaštitu starih osoba izolacijom.

Najveća ekonomija Skandinavije izdvojila je kao jedno od poslednjih mjesta gdje su djeca još u školi, kafićima, barovima i restoranima i dalje otvorena, javni saobraćaj normalno funkcionirao okupljanjem do 500 ljudi i dalje dopušteno.

Švedski premijer Stefan Lofven kaže da možda još uvijek neće istražiti mjere strožije. Na primjer, odluka da drže škole otvorene znači da zdravstveni radnici mogu raditi bez brige o djeci.

Lofven je održao govor uživo na televiziji i pozvao je sve građane da reagiraju odgovor i da ostanu kući „ako se osjećaju bolesni“.

Za sada Šveđani izgledaju zadovoljno mjerama koje je trebalo vladati. U anketi koji je u utorak objavio dnevni časopis Svenska Dagbladet, nešto više od polovine izjava bilo je da treba ispitati naše zemlje do sada „dobro izbalansiran“.

Ukupno je 2.272 osobe testirane pozitivno na koronavirusom u Švedskoj, uključujući 36 smrtnih prosjeka prosječno dobivenih od 82 godine, navode u posljednjim izvještajima Agencije za javno zdravstvo.

– Sada imamo veliku individualnu odgovornost. Bit će nekoliko odlučujućih trenutaka u životu kada se trebate žrtvovati, ne samo zbog sebe, već i preuzeti odgovornost za jedno oko sebe, za svoje sunarodnjake i za našu zemlju. Taj trenutak je sada. Došao je taj dan – rekao je Lofven.

Mnogi zvaničnici i analitičari širom svijeta pozvali su Švedsku da hitno primijeni ograničenja kretanja po uzoru na ostale zemlje.