Sve se dešava s razlogom. Sve se dešava za naše najveće dobro..

Čerčil je imao običaj da nazdravi rečima: Ne želim nikome ni zdravlje ni bogatstvo, samo sreću! Većina putnika na Titaniku imala je i zdravlje i bogatstvo, a pokazalo se da je vrlo malo njih imalo sreće

Možda ste čuli da je šef jedne velike kompanije preživeo napad 11. septembra u Njujorku, zato što je prvi put vodio sina u vrtić. Drugi momak je ostao živ jer je na njega došao red da ode po krofne. Neka žena je zakasnila, zato što joj budilnik nije zvonio..

Jedan je odocnio jer se zaglavio u saobraćajnoj gužvi na auto-putu iz Nju Džersija. Nekom je pobegao autobus. Nekom nije upalio auto, a neko se vratio da se javi na telefon…

se sporo oblačilo. Neko nije uhvatio taksi..

Najviše me je zaintrigirao slučaj čoveka koji je tog jutra krenuo u novim cipelama, stigao do posla raznim sredstvima, ali je usput zaradio žulj na nozi. Svratio je do apoteke da kupi hanzaplast i tako ostao živ!

Od tada, kada se zaglavim u saobraćaju, pobegne mi lift, vratim se da se javim na telefon…

Kad mi se dogode sve te sitnice koje me nerviraju, pomislim da je to upravo ono mesto na kome Bog ili sudbina žele da se u tom trenutku nalazim.

Sledeći put, kad vam se učini da tog jutra sve ide naopako, deca se sporo oblače, ne možete da pronađete ključeve od kola ili vas zaustavi svaki semafor, nemojte se nervirati. Možda je baš to sreća u nesreći.

Ljudi s kojima se susrećeš i koji utječu na tvoj život, i na uspjeh i padove koje doživljavaš, pomažu ti stvoriti osobu koja postaješ svojim rastom. Puno  se iz loših iskustva može naučiti. Zapravo, oni su vjerojatno najdublji i najvažniji.
Dozvoli da ti je svaki dan bitan! Uživaj u svakom trenutku i shvati da se niti jedan životni trenutak kojeg proživiš više nikada neće ponoviti. Razgovaraj s ljudima s kojima nikada prije nisi razgovarala i zaista slušaj.

Poznati je grčki filozof Aristotel, vjerovao da se sve događa s razlogom, uvijek. I da je svako iskustvo u životu, bilo osmišljeno kako bi vas oblikovalo i pretvorilo u konačnu i najbolju verziju vas samih, verziju sebe kakvu nikad ne biste mogli niti zamisliti da je moguća.

Svako iskustvo u životu, bilo je osmišljeno kako bi vas oblikovalo i pretvorilo u konačnu i najbolju verziju vas samih, verziju sebe kakvu nikad ne biste mogli niti zamisliti da je moguća. Jedina stvar koja vas u tome sprječava, je imati mudrosti da to uvidite.

“Vjerujem da se sve događa s razlogom, čak i ako nismo dovoljno mudri da to vidimo. Kada nema borbe, nema ni snage.” Oprah Winfrey

Poznati je grčki filozof Aristotel, vjerovao da se sve događa s razlogom, uvijek. I da je svako iskustvo u životu, bilo osmišljeno kako bi vas oblikovalo i pretvorilo u konačnu i najbolju verziju vas samih, verziju sebe kakvu nikad ne biste mogli niti zamisliti da je moguća.

Jedina stvar koja vas u tome sprječava, je imati mudrosti da to uvidite.

1. U vrijeme borbe

Svako negativno iskustvo; svaki put kad se morate s nečim ili za nešto boriti, može se promatrati kao prilika za veliki rast. Poput gusjenice koja mora izaći iz svoje čahure.

Kad je svo njeno oblikovanje i mijenjanje završeno, njen metamorfizam je pretvara u veličanstvenog leptira. Leptir je odbacio svoju bivšu kožu i poletio na krilima novog života i novog načina postojanja.

2. U vrijeme ozdravljenja

Neke osobe teško mogu povjerovati da se sve događa s razlogom, pogotovo kada doživljavaju bol ili gubitak. U to vrijeme može biti vrlo teško vidjeti blagoslov u tragičnim događajima jer sve što se osjeća je bol.

Ali iz najtežih iskustava u životu stječemo mudrost i dopuštamo da se rodi nova snaga. Bez gubitka ne bismo zahvalni za dobitak, bez tuge ne bismo bili zahvalni za ljubav. Bez smrti, ne bismo cijenili život i bez straha, ne bismo znali cijeniti ljubav.

3. U vrijeme sreće

Kada dođemo do određene točke u životu, nakon svih borbi, napokon smo sposobni vidjeti mudrost iza podsvjesnih izbora koje smo napravili.

Jasnoća sjaji kroz poput jutarnjeg sunca koje se pojavljuje na horizontu Zemlje.

4. U vremenima kaosa

Istinski kaos, ne može biti kaos ukoliko postoji mogućnost izbora. Stvari koje se pojavljuju mogu izgledati kao nasumične i slučajne, ali kao što već svi znamo, izgled zna varati.

“Za onoga tko ne zna čitati, slova na stranici izgledaju kao da su slučajno odabrana, dok su u stvarnosti ona precizno i smisleno poredana.” – Deepak Chopra

Smislene slučajnosti i sinkroniciteti mogu se promatrati kao slučajni događaji bez povezanosti, ali u očima promatrača, ti događaji će imati pravu svrhu i smisao.

5. U vrijeme refleksija

Vidimo komade slagalice koji se počinju slagati, svaki otkriva naizgled nevidljivu predivnu sliku. Bol, previranja, borbe i pobjede, sve bitni građevni blokovi za oblikovanja onoga što smo danas u ovom sadašnjem trenutku.

Nedovršen proizvod, uvijek raste, uči i doživljava. I reflektiranjem, analiziranjem naših iskustava, vidimo to.

“Točkice ne možemo spojiti gledajući prema naprijed; možemo samo ih spojiti gledajući unatrag. Dakle, morate vjerovati da će se točkice na neki način povezati u vašoj budućnosti. Morate vjerovati u nešto – intuiciju, sudbinu, život, karmu, bilo što. Ovakav me pristup nikada nije iznevjerio i napravio je svu razliku u mom životu “- Steve Jobs

Sve se dešava s razlogom. Sve se dešava za naše najveće dobro…