Stiže nam pandemija, a mi umjesto da se pripremamo na nju kao za rat, pravimo se da se ništa ne događa…

Bill Gates, milijarder već dugo upozorava na opasnosti od pandemije, a prije pet godina je rekao: “Ako nešto ubije više od 10 miliona ljudi tokom sljedećih nekoliko decenija, to će prije biti virus nego rat”. Naglasio je kako bi se u slučaju globalne epidemije svjetska ekonomija smanjila za 3 milijarde dolara, uz milione mrtvih. Također, govoreći o epidemiji virusa rekao je kako je iznenađujuće kako na to svijet nije spreman.

– Stiže nam pandemija, a mi umjesto da se pripremamo na nju kao za rat, pravimo se da se ništa ne događa – rekao je sredinom novembra prošle godine Bill Gates, otkrivajući svoje predviđanje o nadolazećoj zdravstvenoj pošasti koja će po njemu uskoro “protutnjati svijetom”. Kada je Gates o tome govorio, koronavirus nije se spominjao ni u stručnoj ni u laičkoj javnosti.

Gates je decenijama bio najbogatiji čovjek na svijetu, a otprije je poznat po svojim “proročanstvima” od kojih su se mnoga ostvarila. I dok nekima nije lako predvidjeti šta će se tačno dogoditi sutra, što se može ilustrirati proslavom u konjičkom Igmanu kada su i vrapci na grani znali za koronavirus, čini se kako je taj uspješni biznismen znao da će se neke stvari dogoditi i decenijama unaprijed.

Gates je najavio globalnu zdravstvenu pandemiju koja bi u roku od šest mjeseci mogla ubiti preko 30 miliona ljudi.

– Vjerujem kako se neće raditi o gripi, već o bolesti koju svijet još dosad nije vidio, a to će se dogoditi u nekom momentu u sljedećih 10 godina – rekao je Gates gostujući na raspravi o zdravstvenim prijetnjama koju je organiziralo Medicinsko udruženje Massachusetts i časopis New England Journal of Medicine.

Bill Gates je rekao da, iako je obično najoptimističnija osoba u svakoj prostoriji, nažalost mora podsjetiti kako svijet velikim dijelom živi u uvjetima siromaštva te se mora više pozabaviti iskorjenjivanjem bolesti poput dječje paralize i malarije.

– Iako napredujemo u gotovo svim aspektima, postoji područje u kojem nema napretka, a to je pripremljenost na izbijanje zdravstvene epidemije – prenosi IFL Science. 

Vjerovatnost da će se takva bolest pojaviti i dalje raste. Novi patogeni se pojavljuju sve vrijeme kako se svjetska populacija povećava, a čovječanstvo napada u manje razvijenim sredinama.