Stiven Hoking: Ništa se ne menja; i dalje smo pohlepni i glupi

Globalno zagrevanje, masovna ubistva, svetska nestabilnost i prenaseljenost planete su među mnogim problemima s kojima se čovečanstvo suočava, ali šta od toga predstavlja najveću pretnju?

Američki voditelj Lari King pitao je astrofizičara Stivena Hokinga šta ga najviše brine kada je reč o budućnosti civilizacije.

Kada je King poslednji put s Hokingom razgovarao pre šest godina, čuveni teoretičar je izjavio: “Čovečanstvo je u opasnosti da uništi samo sebe pohlepom i glupošću”.

Ovog puta, voditelj je želeo da sazna šta se iz Hokingove perspektive promenilo od tada.

„Sigurno nismo postali ni manje pohlepni ni manje glupi“, rekao je Hoking.

On je naveo kratak pregled svetskih prilika 2016.

„Pre šest godina upozoravao sam na zagađenje i rast populacije, a stanje se u tom pogledu pogoršalo do danas. Populacija je porasla za pola milijarde od našeg prošlog intervjua, a kraj tog trenda se ne nazire. Ovim tempom, na svetu će do 2100. godine biti 11 milijardi ljudi.

Zagađenje vazduha povećalo se za osam procenata tokom poslednjih pet godina. Više od 80 odsto stanovnika urbanih delova sveta izloženo je nebezbednom nivou zagađenja“, kaže Hoking.

Ipak, to nije jedino što brine Hokinga. Upitan o opasnostima od veštačke inteligencije, rekao je da ubrzavanje tehnološkog rasta dolazi po visokoj ceni.

„Vlade država uključuju se u trku naoružavanja veštačkom inteligencijom. Finansiranje projekata od kojih bi ljudi imali konkretne koristi, poput usavršavanja medicinske dijagnostike nekako je na dnu liste prioriteta.“

„Veštačka inteligencija ima potencijal da evoluira brže od ljudske rase. U jednom trenutku, AI bi mogla da koegzistira s ljudima. Ali, čim mašine dostignu kritičnu tačku i počnu samostalno da evoluiraju, mi ne možemo da predvidimo da li će njihovi ciljevi biti isti kao naši“, smatra Hoking.

 b92