Šta zna doktor šta je trn??

Dobio Mujo novi stan i otišao da ga vidi.Ušao on, ma sve lijepo, stan nov. Malo razgledao sobe i došao do spavaće sobe. U njoj ugrađen plakar. Otvori on plakar -u plakaru ogledalo. Mujo se uplaši, brzo zatvori plakar i otrča do najbližeg telefona. – Halo, policija, neko mi je provalio u stan. Policajac ga pita je li još provalnik tamo. Mujo: -Da, još je tamo, krije se u plakaru! Dođe policajac na uviđaj. Uđe u sobu, polako se približi plakaru i naglo otvori vrata.
– A, pa kolega je već stigao…

Mujo veliki švaler i ode do svoje dragane.Taman kad se latio posla začuje se zvono. Preplašena ljubavnica skoči i kaže Muji: -Ja dragi bježi to je moj muž. Mujo se isprsi i kao ne boji se on nikoga. Ljubavnica mu uzrujano kaže da joj je muž opasan, ima pištolj i nož uvijek. Mujo pogleda sa prozora pa će: -Ali 16 je sprat pa kako??, ma ni govora!!! -Ma skači, evo otključava vrata!!! Šta će Mujo ipak skoči i dok je padao kaže glasno: -Bože dragi, pomozi!!! Kada je bio oko 6 sprata ponovo će Mujo: -Bože, samo da ostanem živ, mogu i invalid ostati ali samo da ne umrem…. U tom momentu naiđe kamion gradske čistoće koja je vozila pokošenu travu iz parkova i Mujo padne baš u tu pokošenu travu. Vidi Mujo čitav je, ustaje i otresa travu sa sebe pa će: -E jbg-a Mujo i ti se za svaku sitnicu odmah prepadaš i Bogu moliš!!!

 

Nemа nаčinа dа se izbjegnu enigme. Ulаzimo u kаfe s osmijehom nа licu i sjedаmo zа sto. Ondа nešto kаsnije odlаzimo, nаše stolice škripe, podižemo kаpute i skupljаmo svoje stvаri tužnih licа jer uvijek je u pitаnju isti stepen polutuge kojа je posebnа vrstа tuge kojа nаs obuzimа kаd shvatimo dа se obećаnje onog prvog […]Strah i nada zavjetovali su se jedno drugome da će vječno biti zajedno, u dobru i u zlu, dok ih smrt ne rastavi. I dobar su par, skladno se dopunjuju, kad jedno jača, drugo se povlači i tako naizmjenično. K tome, podjednako su žilavi, iako je nada, kao i sve žene, malo jača od straha. […]

 

Ona je bila egipatska kraljica, posljednja iz dinastije Ptolemejevića, koja je potekla iz redova najviših vojskovođa Aleksandra Velikog, a on je bio veliki vojskovođa, jedan od trojice vojskovođa koji su nakon smrti Gaja Julija Cezara sklopili drugi Trijumvirat, te podijelili Rimsko Carstvo na tri djela. Kleopatra i Marko sreli su se 41. godine prije Krista, na samom početku velikih previranja u Rimskom Carstvu. Prema navodima Kleopatra je zavela Marka Antonija te su osim ljubavnog i bračnog saveza (iako je već bio oženjen s Oktavijanovom sestrom), sklopili politički i vojni savez.

 

Oktavijan, jedan od trojice generala iz Trijumvirata, zamjerio je svojem šogoru izdaju, ne samo na obiteljskom nego i političkom planu te je uvjerio senat u izdaju Marka Antonija, kojeg je začarala Kleopetra i proglasio rat 31. godine prije Krista. Marko Antonije i Kleopatra poraženi su od strane Oktavijana te su oboje počinili samoubojstvo, umjesto da budu uhvaćeni.

 

Njihova ljubavna priča stara je 9. stoljeća, o ovjekovječio ju je britanski pjesnik Alexsander Pope. Abelard je bio turor Heloize i od nje stariji čak 20 godina. Njihovoj neizmjernoj ljubavi stajao je na putu njezin ujak, koji nije odobravao njihovu ljubavnu vezu. Abelard je ubrzo nakon otkrića njihove ljubavne veze bio uhvaćen i kastriran.