Šta se desi vašem telu 10 sati nakon nanošenja laka na nokte

Kao što svi znamo, ne biste trebali previše često koristiti lak za nokte, ili će vam nokti početi da se osuše i dobiju žutu boju. Međutim, ispostavlja se da ova vrsta kozmetike može prouzrokovati mnogo ozbiljnije narušavanje našeg zdravlja.

Mi vas ne pozivamo da potpuno napustite lak za nokte. Umesto toga, osoblje Bright Side-a jednostavno želi da navede negativne efekte koji njegovi sastojci mogu imati na vaše telo.

Koja je glavna opasnost za vaše zdravlje?

Opasnosti laka za nokte leže u toksičnosti. Neke moderne kozmetike za njegu noktiju sadrže sledeće komponente koje mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje: Toluen – rastvarač koji daje noktima glatku završnu obradu i čuva pigment. Toluen može uticati na centralni nervni sistem i uzrokovati reproduktivne poremećaje. Glavobolje, slabost, ometanje i mučnina su samo neke od najverovatnijih posledica korišćenja substandardnog lak za nokte. Formaldehid – bezbojni gas koji pomaže u produženju skladištenja. Ako bolujete od alergija, kontakt sa formaldehidom može izazvati dermatitis i moguće opekotine hemikalija. U težim slučajevima može izazvati poremećaje srčanog ritma, konvulzije i rak. Dibutilftalat se koristi kao miris. Prisustvo ove opasne komponente može izazvati endokrine poremećaje, ginekološke bolesti i bolesti respiratornog trakta. Naučnici su sproveli studiju sa grupom od 24 žene. 6 sati nakon slikanja noktiju, većina učesnika je pokazivala povišene nivoe difenil fosfata – derivat trifenil fosfata koji se formira u procesu metabolizma. 10 sati nakon početka eksperimenta, nivoi difenil fosfata u telima svih učesnika porasli su do sedam puta iznad norme. Ovi rezultati su zaista alarmantni. Kako odabrati lak za nokte koji neće uzrokovati štetu Vašem zdravlju? Neki paketi i bočice za lakove imaju posebne oznake: “5-Slobodno” znači da proizvod ne sadrži formaldehid, njegove derivativne smole (formaldehidne smole), toluen, dibutil ftalate ili kamfor.
“3-slobodna” znači da je lak bez tri samo štetne komponente: formaldehid, dibutil ftalat i toluen.
Pre nego što kupite lak za nokte, najpre obratite pažnju na sastojke, i zapamtite – vaše zdravlje je u vašim rukama!

 Bright Side

Dolazi Fata s posla i pita Muju: Mujo moj, dedera ti meni objasni šta je to situacija, danas na poslu
to non stop spominju ali ja ne kontam. Fato to je jednostavno objasniti. Evo ovako: Ti se vraćaš s posla i zatekneš mene s komšinicom u krevetu, eto to ti je situacija. A Fata će: A je li situacija, ti se vraćaš s posla a ja sa komšijom u krevetu, je li i to situacija?? Mujo joj kaže: E, čekaj malo Fato, ti sad brkaš situaciju sa batinama!!!

Dolazi mali Muj’ca iz škole i hvali se babi Muji. Babo, danas smo učili u školi šta su to JUPE. Fino sine, fino kaže Mujo. Babo, a znaš li ti šta su to jupe? Ma, ne znam Muj’ce, de mi ti kaži!! A mali Muj’ca će: Babo, to su ti pjaznine u zidu!!!

Policajac se šeta u parku i vidi malog Muj’cu, kako se igra u pijesku. Šta to praviš momak? Muj’ca: – Pravim policajca. Policajac: I kako to radiš? Muj’ca: Pa lako, malo pijeska, malo vode i malo go*ana, i evo policajac.
Policajac se naljuti: Go*no? Da nisi nikad više to uradio inače dobiceš pendrekom! Jesi razumio? Muj’c: Neću više gospodine. Naredni dan ide policajac opet pored igrališta, mali Muj’ca opet nešto pravi. Policajac ga upita: Šta praviš danas? Muj’ca: Vojnika. Policajac: I kako ga praviš? Muj’ca: Malo pijeska i vode, pa dobijem vojnika. Policajac: A gdje je go*no?? Mujo: Ako dodam go*no, opet dobijam policajca.