Šta kada zaboli uho. Prirodni lijekovi za liječenje upale uha.

Odrasli znatno rijeđe osjete bolove na području uha. Naime, bol uha se najčešće javlja kod djece, a može biti jaka ili blaga, kratkotrajna ili može trajati satima. Može da zahvati jedno uho, ali i oba, i to istovremeno.

Vjerovatno je i Vama poznato stanje bespomoćnosti, kada Vam dijete cijelu noć plače, jer ga boli uho. Neki ljudi kažu da je bol uha jedna od najgorih vrsta bola. Na sreću, postoje prirodni lijekovi koji mogu brzo ublažiti bol.

Prirodni lijekovi za liječenje upale uha:

Maslinovo ulje

Ugrijte maslinovo ulje, da ono postane mlako, a zatim jedan štapić za uho umočite u ulje. Sa time nježno obrišite predio ušne školjke. 2-3 kapi ulja ukapajte u uho, izvanredno će smanjiti bol.

Bijeli luk

Bijeli luk uspješno uništava bakterije, zato u slučaju bakterijske infekcije, možete slobodno primjeniti slijedeći recept:

Zagrijte 2 čehna bijelog luka u 50 ml maslinovog ulja. Pustite da se ohladi, treba biti toplo, ali ne i vruće. Uz pomoć kapaljke ili bočice od kapi, u uho iskapajte nekoliko kapi ovog ljekovitog ulja. Pustite da stoji 5 do 10 minuta, potom okrenite glavu na drugu stranu da ulje izađe, a pri tome koristite maramicu koje će upiti ulje.

Nikako nemojte stavljati sirovi bijeli luk u uho jer može izazvati iritaciju kože i peckanje. postupak ponovite nekoliko puta dnevno i koristite do poboljšanja.

Ovo ulje možete ostaviti u frižideru u staklenoj bočici i koristiti po potrebi uz prethodno blago zagrivanje. Bol u ušima može prestati već slijedeći dan od upotrebe.

Ili: u 2 supene kašike susamovog ulja dodajte 1 čehno zdrobljenog bijelog luka, koji ste prethodno blago smlačili. Ohladite i procjedite ulje. 2-3 kapi od napravljenog ulja ukapajte u bolno uho. Trebalo bi da ublaži i uporni osećaj pritiska.

Čuvarkuća

Čuvarkuća je biljka koja se već vjekovima koristi za liječenje raznih upala. Uzmite par listića čuvarkuće, prepolovite ih i iscjedite sok ​​u uho. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, bol će se smanjiti. Sok čuvarkuće možete i zagrejati kako bi vam bilo ugodnije

Veoma je važno naglasiti, da ni jedan oblik bolova uha ne liječite duži period, nego se obratite ljekaru. Ukoliko bol potraje duže od nekoliko dana obratite se ljekaru jer može biti neko ozbiljnije oboljenje.