SRBI SU ME PROTJERALI SA KOSOVA: Životna priča muzičke zvijezde teške preko tri miliona eura

Britanski The Sun posvetio je značajan prostor ovogodišnjoj dobitnici Gremi i Brit nagradaDua Lipi, koja je rođena u Londonu 1995. godine, a porijeklom je sa Kosova.

Britanski popis piše da je porodica Lipa mora da napusti Kosovo 1992. godine zbog pritiska koje je tada doživjela. Duin deda Seit Lipa bio je direktor Povijesnog muzeja u Prištini u razdoblju od 1990-95. GODINE. Navodno, od njega je traženo da prepravlja neke povijesne knjige i fabrikuje povijesne činjenice, što je na odbio, zbog čega se našao na meti tadašnje srpske vlasti.

–  Bio je to strašan razdoblje za sve. Zatvorene su sve škole i mediji. Svaki akademski građanin je bio na meti. Ljudi su nestajali preko noći. Porodica Lipa je bila u opasnosti zbog toga, zato što je sužava da pobjegnu  – ispričao je britanski medijima kompozitor i porodični prijatelj Florent Bošnjak.

Dua se rodila u Londonu 1995. godine, četiri godine prije nego što će joj deda preminuti. Njeni roditelji radili su preko dana u kafićima i barovima, a otac je noću odlazio na kurseve u poslovnu školu, dok je majka počela da se obučava za rad u turističkoj agenciji.

Dua je pohađala pozorišnu školu Silvije Jang prije nego što se sa porodicom 2006. godine vratila u Prištinu gdje joj je otac dobio posao.

U Prištini je išla u privatne škole, a odrastala je slušajuću muziku svog oca koji je nekad bio član rok grupe Oda. Tako je razvila interesovanje za muziku. Inače, njeno ime na albanskom znači “molitva” i jednom je priznala da kao mala nije bila sretna zbog toga.

– Sada sam ponosna zbog toga, ali dok sam odrastala, sve što sam željela bilo je da se zovem Hana, Sara, Ela… Bilo kako, samo da je normalno. Jer, ovo Dua sam stalno morala da objašnjavam, da ljudima pojašnjavam da sam sa Kosova – ispričala je Dua.

Sa 14 godina je počela da na Jutjub postavlja svoje obrade omiljenih pjevačica kao što su Pink i Neli Furtado.

Već sljedeće godine se vratila u London u želji da postane muzička zvijezda. Živjela je sa prijateljem i pohađala srednju školu. U isto vrijeme je počela da radi kao model za jedan onlajn katalog, ali i kao hostesa u meksičkom restoranu La Bodega Negra u Sohou, te noćnom klubu Majfer.

Duina porodica se vratila u London 2012. godine i ona se sa njima skrasila u kući u Zapadnom Londonu, gdje je živjela do marta prošle godine.

Godine 2015. godine produciraju su čulu njenu obradu pjesama “Cocoa Butter Kisses” repera Čensa i ponudila joj potporu ugovor s poznatom diskografskom kućom Worner mjuzik.

Dve godine kasnije, pojavio se njezin prvi album “Dua Lipa”, na kojem se nalazilo mnoštvo hitova od kojih su se izdvojile pjesme “Be The One” i “New Rules”.

Već tada je bilo sasvim jasno da je svijet dobio novu muzičku zvijezdu, koja je samo u 2017. godini zaradila preko dva milijuna eura! IZVOR: Exspress.