SOCIJALNA RADNICA IZ BLACA KOJA JE VUKLA DETE MOGLA BI DA IZGUBI POSAO (Video)

Reagovala i ministarka Darija Kisić Tepavčević: To je neprimereno ponašanje koje se ispituje.

Ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su socijalne radnice u Blacu povredile proceduru, da se njihovo ponašanje ispituje,

a da bi kazna mogla da bude čak i gubitak posla.

Kisić Tepavčević je na televiziji Prva više puta ponovila da su sva pitanja socijalne zaštite specifična, da ne donosi odluku jedan čovek već tim,

da je dobrobit dece iznad svega i da konačnu odluku donosi sud.

O slučaju u Blacu kada su socijalne radnice pokušale na silu da izvedu decu iz kuće i odvoje ih od nepokretne bake sa kojom žive nakon što im je umrla majka,

ministarka nije želela detaljnije da govori.

– Dobrobit deteta je iznad svega u svim procenama, mi smo pokrenuli postupke o odgovornosti – rekla je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević.

Rekla je da će ponašanje socijalnih radnica biti analizirano, i da će o sudbini dece odlučivati nadležni.

Ona je istakla da su zaposleni u Centru za socijalni rad očigledno prekršili pravilnik i da će zbog toga snositi posledice.

– Pravilnik o ponašanju socijalnih radnika je povređen. Vidimo komponente potencijalnog zlostavljanja. To je nešto što je očigledno i što ne sme da se dešava. Pričekajmo da se završi postupak, videli smo naprimereno ponašanje radnika na terenu. Moguće je da dođe i do gubitka posla. Svima je interes isključivo prava i zaštita dece – rekla je ministarka.

https://twitter.com/i/status/1372991090832388099

I kada je reč o Đorđu Joksimoviću iz Kragujevca, kojem su deca oduzeta pre pet godina, Kisić Tepavčević je istakla da se “prate koraci”.

– Siromaštvo nikad nije razlog za izmeštanje dece iz porodice – rekla je ministarka i dodala da je u tom slučaju ostvaren napredak, ali da odluke donosi sud.