Sobne biljke za pročišćavanje vazduha. 7 biljaka za vaše zdravlje.

Da li ste znali da je vazduh u stanovima i kućama nekoliko puta zagađeniji nego napolju? Sve vrste aparata za domaćinstvo, PVC stolarija, nameštaj od iverice, linoleum, tapete, sve vrste deterdženata – sve to zasićuje vazduh u stanovima i kancelarijama toksičnim jedinjenima kao što su: benzen, toluen, fenol, formaldehid i druge štetne supstance.

Rezultat toga je povišen nivo prašine i mikroba koji dovodi do pogoršanja zdravlja čoveka, razvoja alergija i respiratornih oboljenja.

Ako postavite  po sobama u stanu ili kući, nekoliko korisnih sobnih biljaka, one će raditi kao neka vrsta biološkog filtera, sakupljajući svu prašinu na svoje listove, apsorbujući loše materije, oslobađajući kiseonik.

Ove biljke preporučuje čak i NASA za pročišćavanje vazduha u svemirskim stanicama, a one, bez problema, pročišćavaju vazduh u prostorijama za stanovanje.

Sedam najkorisnijih  biljaka za pročišćavanje vazduha u prostoriji:

1. Šeflera ili „kišobran drvo“ bukvalno je stvorena za prostorije u kojima se puši. Ona odlično apsorbuje i neutrališe nikotin i katran, koji se nalaze u duvanskom dimu. Šefleru odlikuju i vrlo skromni zahtevi – odgovara joj dosta svetla, a treba je samo pomalo zalivati.

2. Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” pročišćava vazduh od benzena. Široki listovi mogu primati veliku količinu ove supstance. Ova biljka je postala popularna pre svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Ova jednostavna puzavica upija i mnoge druge štetne hemikalije.

3. Dracena neutrališe formaldehid. Ova tropska biljka izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (gas koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcionih sredstava). Draceni odgovara svetlo, ali ne i direktno sunce. Ne držite je na promaji, jer će brzo ostati bez većine listova.

4. Hlorofitum – atraktivan ukras na svakom prozoru, propušta i dovoljno svetla. Veoma efikasno apsorbuje izduvne gasove. Stoga, ova biljka je prosto neophodna svima koji žive na prvom i drugom spratu.

5. Salonska palma Chamaedorea (Chamaedorea elegans PALMA SREĆE) važi za jednu od zdravih biljaka koje pročišćavaju vazduh u prostoriji. Aktivno vlaži vazduh i filtrira štetne supstance, koje emituje plastika.

6 i 7. Hedera helix (sobni bršljan)

i Fikus bendžamin (ili uplakana smokva) šampioni su u pročišćavanju vazduha. Oni imaju prirodnu sposobnost da filtriraju zagađivače iz vazduha, uključujući benzen, formaldehid, ksilen i toluene.

IZVOR: Femina

 

ALI IMAJU I ONE KOJE NIJE PREPORUČLJIVO DRŽATI U KUĆI:

Ove biljke nije preporučljivo držati u stanovima i kućama:

Najopasnije biljke su: azaleja, klivija, Euphorbia milli (Božiji trn), monstera, hortenzija, Brovalija (Browallia L.), gloriosa, filadendron, oleandar, kroton i difenbahija. Nažalost, baš su ove biljke veoma  često prisutne u kućama. Ali, one su realna pretnja, pogotovo za malu decu.  Tako, na primer, sok gloriose je veoma opasan za decu, jer ako dospe u organizam deteta (dete slučajno odgrize list) stimuliše opadanje kose i napada bubrege.

Klivija sadrzi likorin koji u visokim dozama može izazvati paralizu. U manjim dozama može izazvati trovanje i povraćanje. Ako se slučajno pojede list lepe azaleje, uslediće crevni grčevi i napad epilepsije. Difenbahija, veoma lepo sobno drvce, takođe je i opasno. Njen sok je otrovan i može izazvati ozbiljno trovanje kod dece, prilikom probanja njenog ukusa I odrasli se, takođe, mogu opeći sokom ove biljke, kod sečenja listova ili pupoljaka.

Listovi filadendrona sadrže otrovne kiseline. Ako dete proba njegov  ukus, može se ozbiljno otrovati. Oleander. Sok ove biljke izaziva slepilo, a njegov miris – vrtoglavicu. Dospevanje soka krotona na kožu, izaziva teške opekotine, a kod dospevanja u krv – čak i smrt. Ako imate česte glavobolje ili alergijske reakcije treba da obratite pažnju na sledeće biljke, koje možda imate u svom domu:

Ljiljani i paprat.  U toku noći apsorbuju kiseonik i ispuštaju ugljen dioksid koji može dovesti do jutarnjih glavobolja, bez vidljivih razloga. Pored toga, jak miris ljiljana može izazvati nesanicu. Ove biljke nikako ne smete držati u spavaćim sobama. Tuberoza takođe emituje čestice koje stimulišu čulo mirisa. Osobe, koje pate od hipertenzije, bolesti srca, udišući duže vreme njegov miris, često osećaju nelagodnost, može se javiti vrtoglavica i depresija.