Sjajne vijesti o koronavirusu koje vraćaju optimizam među ljude

Svakodnevni izvještaji o pandemiji koronavirusa kod mnogih izazivaju anksioznost, napadaju panike, pa čak i beznađe.

Pored savjeta koji se nude, poput kako sačuvati mentalno zdravlje u toku samoizolacije, kako olakšati sebi ostanak kod kuće, ali i kako se zabaviti s djecom za vrijeme izolacije, ovo će biti dobre vijesti o koronavirusu, koje su vam možda promakle, koje će vam dati razlog za optimizam

U Vuhanu je još posljednjih sedmica zatvorena posljednja od 16 privremenih bolnica koje su osposobljene za vrijeme epidemije. Čitav svijet bio je impresioniran brzinom koji je pripremljen, a sada ovdje više nema pacijenata zarađenih koronavirusom.

Indijski ljekari uspješno su isprobali troje od četvero italijanskih turista uz pomoć novih, eksperimentalnih terapija. Liječi ih kombinacija lijekova za HIV, svinjsku gripu i malariju, javljaju „Economic Times“.

– Izgleda da je kombinacija lijeva djelovala, jer je troje pacijenata oporavilo. Dobra vijest je i što je sve troje starije dobilo je uspješna terapija zaista velika stvar. A i jeste, posebno zato što je jedan od njih, 69-godišnjak, imao je plućnu bolest – naveli su ljekaru.

Kineskinja (103) preživjela koronavirus

Najstarija osoba koja je izliječena od koronavirusa bila je žena iz Kine koja ima 103 godine Žang Guanfeng. Ljekar Zeng Julan pretpostavlja se da je tako uspješno oporavila, jer osim blagog hroničnog bronhitisa, nije bilo drugih hroničnih zdravstvenih tegoba. I ne samo da, prije nje su u Vuhanu izliječili jedan 101-godišnjak, kao i 100-godišnjak koji pati od Alzimeimerove bolesti, hipertenzije i srčanih problema.

Nizozemski naučnici su rekli da je anti-antijela protiv koronavirusa

Naučni tim Medicinskog centra Erasmus u Roterdamu, kao univerzitet u Utrehtu, objavio je prošlu sedmicu da bi prvi put na svijetu pronašao mogućnost da se neutralizira infekcija koronavirusa SARS-CoV-2 koji izaziva Covid-19, piše “NL Times”. Istraživači će ponuditi da će ovo otkriće donijeti antivirusni lijek za ovaj virus, a njega bi bilo moguće proizvesti mnogo brže nego vakcinu.

Vakcina se već razvija

Njemačka, SAD, Rusija, Izrael … sve ove zemlje brzo rade na razvoju vakcina. Američki institut za uzbunu i infektivne bolesti objavio je da je prvo svjedočenje kod njih započelo prošlu sedmicu i prisustvovalo mu 45 volontera.

Njemačka firma „CureVac“ radi, također, na vakcini, dobila je 8,3 milijarde dolara od globalne Koalicije za epidemiološke inovacije u stanjima priprema (CEPI), a suosnivač je fondacije „Bill & Melinda Gates“. I Rusija je objavila da je započela testiranje vakcina protiv koronavirusa na životinjama i dodala da će se nadati da će prvo obećavati uzorak imati u junu. Najambiciozniji su ipak izraelski naučnici iz instituta MIGAL. Oni bi, prema izraelskom ministarstvu nauke Ofiru Akonisu, mogli imati vakcinu već za nekoliko sedmica, a tada su bili dostupni već 90 dana, prenosi “Jerusalem Post”.

IZVOR: BHDijaspora.net