Sebija Izetbegović: Molim građane da pomognu, da poštuju propisane mjere

Sebija Izetbegović: Stanje je kritično, sve je popunjeno bolesnicima.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović izjavila je da je “stanje kritično”

kada je riječ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i stanju na KCUS-u.

 

– Upravo smo izašli iz Posebnog respiratornog centra. Sinoć smo bili do ponoći, vršili razmještaj i pokušavali premještati lakše bolesnike. Sve je popunjeno bolesnicima.

Čitava zgrada stare hirurgije je za Covid-19 – izjavila je Izetbegović medijima.

Navela je da su Podhrastovi popunjeni, napominjući da skoro godinu rade sve što mogu, gotovo sami, te da je osoblje iscrpljeno.

– Težak je psihički pritisak biti među ovako teškim bolesnicima. Mi radimo i radit ćemo i dalje sve što možemo da spasimo što više života,

ali je zaista kritično i teško stanje. Sve je više oboljelih uposlenika. Kiseonik se troši u ogromnim količinama.

Upravo sam obaviještena da će biti problema u snadbijevanju. U strahu sam šta će biti sutra i hoćemo li ga imati dovoljno – dodala je Izetbegović.

 

Prema njenim riječima, Krizni štab KS morao je predvidjeti ovu situaciju prema rastu broja zaraženih i oformiti dodatne izolatorije i prostore za oboljele.

Izetbegović je apelirala na sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje problema smještanja novih oboljelih, kao i da obezbijede dostatno snadbijevanje KCUS-a potrebnim količinama kiseonika.

– Životi svih hospitaliziranih zavise od toga. Još uvijek imamo dovoljno lijekova i zaštitne opreme ali se troši u ogromnim količinama.

Molim građane da pomognu, da poštuju propisane mjere. Sada je već ogroman broj zaraženih i bolesnih, ali da spasimo što možemo.

Zaustaviti dalje širenje zaraze možemo samo zajedno. Molim vas mislite na one koje volite, na prijatelje i svoju rodbinu, svi su potencijalni bolesnici – navela je Izetbegović.

 

Međutim Haris Vranić za “Avaz”: Sebija Izetbegović se pet godina iživljava na zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo.

Ja sa ovog mjesta ministra moram birati riječi koje ću upotrijebiti. Direktorica ne mora, ali ništa novo od nje nismo čuli. Krizni štab je formiran po svim medicinskim kriterijima i nije njen privatni Krizni štab, kao što je ranije bio. To je najveći problem.

Ovo je izjavio za „Avaz“ Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, odgovarajući Sebiji Izetbegović, direkotrici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koja je,

između ostalog, kazala da „salonski političari i medicinari vode Krizni štab“. Izetbegović je direktno prozvala i Vranića, tvrdeći da je samo jednom posjetio KCUS.

 

– Cijeli krizu je ona vodila, deset mjeseci i evo dokle nas je dovela. Pet godina ona se iživljava na zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo i šire i mi to trpimo.

Međutim, više se to ne može trpiti. Od nje ništa novo nismo čuli. Salonski političari i medicinari? Za mene se zna ko sam i šta sam radio.

Ja nikada ništa od politike nisam dobio, a ona je sve od politike dobila. Dakle, njeno prvo radno mjesto je bilo šefica Odjeljenja, pa je poslije toga magistrirala, doktorirala, pa postala direktorica disciplina.

Također uvrede na račun doktora Drljevića, kojeg ona naziva penzionerom, čovjeka koji je prije šest mjeseci otišao u penziju, ona se nad njim non-stop „iživljava“, vrijeđajući ga da nema licencu.

Prvo, da bi bio član Kriznog štaba, uopće ne treba imati licencu. U Krizni štab mogu ja zvati i čovjeka od 90 godina, jer je to savjetodavno tijelo – kaže Vranić.

 

Prema njegovim riječima, pokušava se politizirati Štab, iako osim njega niko nema da je član neke stranke.

– Ja sam imao sreću ili nesreću da prisustvujem sjednicama prijašnjeg Štaba. Slušao sam doslovno kad zove na telefon i izdaje naredbe pojedinim članovima,

neću da ih namjerno imenujem, kojima govori kako treba da rade. Ja mislim da ona treba da se bavi svojim poslom, a ne treba da provocira ili vrijeđa bilo koga.

Ja se suzdržavam da kažem ono što sam vidio u Kliničkom centru, ne želim to da govorim, ali doći će vrijeme kada ću i to reći – poručio je Vranić.