Savjeti za njegu zuba stomatologa koji se ne bi smjeli zanemariti

Dobro je imati prijatelja koji je zubar, zar ne? Naravno, neće vas besplatno pregledati, ali uvijek vam mogu dati korisne savjete i upozoriti vas na opasnosti koje nikada niste ni razmišljali. I iznenađujuće, naše oralno zdravlje ovisi o sitnim detaljima.

Ne perite zube odmah nakon obroka.

Dok se brinete o svojim zubima, najbolje je da ne radip bilo što drugo. Ovo je proces koji treba biti vrlo oprezan. A kako bi naučili djecu da četkaju zube određeno vrijeme, liječnici preporučuju da uključe svoju omiljenu pjesmu .

Grah može oštetiti zube.

Ko bi pomislio da grah može oštetiti zube? Riječ je o phytohemagglutininima koji sadrže, to je protein koji izaziva brzu podjelu stanica. Ako imate zubnu šupljinu, grah može dovesti do granuloma. Naravno, rizik je prilično nizak, ali najbolje je paziti da nemate zubnih problema prije nego što jedete grah.

Oralno zdravlje je povezano s našim raspoloženjem

Znanstvenici su proveli istraživanje s 273 volontera starijih od 55 godina. I došli su do zaključka da ljudi koji nemaju sve zube imali su lošiju memoriju, bili su razdražljivi i bili podložniji raspoloženju. Kao rezultat toga, postoji teorija da gubljenje zuba čini broj senzorskih signala koje šalju u mozak niže. Zato stomatolozi preporučuju korištenje svake prilike za spašavanje zuba. Sjajno je da danas postoje čak i tehnologije koje vam omogućuju rekonstrukciju zuba ako imate samo korijen.

Česte prehlade dovode do problema sa zubima

Naravno, ako dijete dobije prehladu jednom ili dvaput godišnje, to je savršeno normalno. Ali ako osoba prečesto dobije prehladu u ranom djetinjstvu, može imati problema s njihovim ugrizom . Osoba koja ne može disati kroz nos prisiljena je disati kroz usta. Kostur lica lako se deformira u ovom dobu, a to može uzrokovati da se donja čeljust pomakne malo naprijed. U tom slučaju, stomatolog bi preporučio pregled stručnjaka ORL kako bi provjerili je li nos dobro. Inače, napor koji ste stavili u popravljanje ugriza može biti beskoristan.

Nemojte puno piti sa ledom i ne probijte jezik.

Ako mnogo pijete pića sa ledom (ili jedete puno orašastih plodova), može oštetiti desni i svoju zubnu caklinu. Vaša zubna punila također su u opasnosti. Isto vrijedi i za piercing vašeg jezika: komad metala u vašem jeziku je izvor mogućih mehaničkih oštećenja zubi.

10. Nemojte bacati djetetove zube.

Kao što se ispostavilo, ne biste trebali odbaciti dječje zube . Oni sadrže matične stanice koje se kasnije mogu koristiti za regeneraciju u neurone, kosti, pa čak i za stanice srca. Oni mogu spasiti život, pa čak i pomoći kod liječenja dijabetesa. Ali kako bi ih mogli upotrijebiti, trebate zadržati stanice na životu. Dakle, kad vidite da beba treba ukloniti zub, nemojte sami raditi. Pogledajte stomatologa koji će ga ispravno ukloniti i pohraniti zub u traženim uvjetima. IZVOR: BrightSide.me