Radi zemljotresa prekinuta sjednica Skupštine Slovenije, isključena i nuklearna elektrana..Potresni snimci zeljotresa

I u dijelu Maribora došlo je do prekida snabdijevanjem električne energije, izvještavaju mediji u Sloveniji

Mnogi gradovi u Sloveniji uključujući prijestolnicu Ljubljanu, kao i Novu Goricu, Maribor, Celje, Ptuj… danas u 12.20 sati potresao je zemljotres čiji je epicentar bio 6,3 stepena po Richteru u Petrinji, u (Hrvatskoj), javlja Anadolu Agency (AA).

Rad nuklearne elektrane Krško je nakon zemljotresa iz predostrožnosti zaustavljen. Prekinuta je i sjednica Skupštine Slovenije, na čijoj su zgradi u Ljubljani zabilježena i manja oštećenja. I u dijelu Maribora došlo je do prekida snabdijevanjem električne energije, izvještavaju mediji u Sloveniji.

Osim u Sloveniji, zemljotres se osjetio i u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji pa čak i Njemačkoj.

Prema prvim informacijama, u razornom zemljotresu poginulo je dijete u Petrinje, a mnogi građani su povrijeđeni.

U Petrinju su stigle i dodatne trupe Vojske Hrvatske. Dolaze i brojne vatrogasne, ljekarske i ekipe Gorske službe spašavanja kako bi pomogli unesrećenima.

Materijalna šteta u cijeloj hrvatskoj regiji Baniji je velika. Srušeni su mnogi stambeni i poslovni objekti.

Iz jednog stambenog višespratnog objekta izvučeni su otac i dijete koji su vozilom Hitne medicinske pomoći prebačeni u bolnicu. U vidnom su šoku i prekriveni prašinom.

Za sada se ne zna kakve su povred zadobili, ali su ih odnijeli na nosilima, javlja televizija N1.

Iz druge ruševne zgrade spašen je stariji čovjek koji je ušao u stan par minuta prije potresa, u blizini mjesta gdje je ekipa N1 imala javljanje. U dobrom je fizičkom stanju.

Ulice Petrinja su pune ruševina. Veliki broj objekata je oštećen, a spasioci tragaju za preživjelima. Sve raspoložive vatrogasne ekipe iz Zagreba,

na putu su ka Petrinju kako bi pomogli u akciji potrage i spašavanja.