Prva beba iz zamrznutog embriona u beogradskom “Narodnom frontu”

Mehmed je prva beba iz zamrznutog embriona u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front” u Beogradu. Za njega su se roditelji iz Novog Pazara borili šest godina.

“Ovo nam je druga vantjelesna, zamrzli smo embrione u martu 2020. Bilo je nešto zbog korone, onda smo zamrzli embrione i obavili smo transfer u novembru i, hvala Bogu,

uspješno je bilo”, kaže Enesa Rizvanović, objavio je RTS.

Da bi bilo uspješno, bolnica “Narodni front” morala je da osigura novu opremu, proširi tim. Prednosti zamrzavanja embriona, kažu ljekari, brojne su.

“Mi na taj način omogućavamo majkama, roditeljima da još jednom probaju, a bez prolaska kroz cijelu mučnu i dugačku proceduru vantjelesne oplodnje.

Danas kod nas u Srbiji svaka žena ima pravo na tri stimulisana ciklusa, to je kompletan proces i na tri vraćena odmrznuta embriona o trošku države”,

kaže doktor Željko Miković, direktor GAK “Narodni front”.

Prema njegovim riječina, na zamrzavanje embriona ide svako ko može da uđe u proces vantjelesne oplodnje.

Veći je i broj vantjelesnih oplodnji, uz maksimalnu uspješnost. Od početka godine uradili su 360, a prethodnih godina do 250.

“Zaista smo dobili fantastičnu opremu sa kojom rijetko ko može da se pohvali. Nove inkubatore, laminarne komore, mikroskope, ultrazvukove.

To povjerenje države je omogućilo da mi ove rezultate možemo da postignute i da se rađaju bebe iz zamrznutih, odnosno odmrznutih embriona i da dupliramo broj postupaka”, kaže Miković.