Priča o Edhemu, najvišem čovjeku bivše Jugoslavije!!!

Bio je visok 238 centimetara i težak 118 kilograma.

Jedan od najviših stanovnika Bosne i Hercegovine, Edhem Kadušić je rođen u selu Domišlica kod Maglaja, 1917. godine. Bio je visok 238 centimetara i težak 118 kilograma, što je vrlo socijalistička Jugoslavija.

Kako navodi njegov grijeh Zijad, Edhem je uvijek imao problema oko obuće i odjeće. Obazno da je imao vrlo teško djetinjstvo, jer je rano ostao bez roditelja a nije imovinsko stanje nije bilo dobro, uglavnom je nosio opanke tzv. “Putravce”, koje je sam pravio od goveđih kože, dok mu je majka tkala laneno odijelo, jer nije imao novca da naručuje posebnu odjeću i obuću.

Nakon smrti roditelj živo je kod tetke i, kao i mnogi njegovi vršnjaci, bavio se čuvanjem stoke i poljoprivredom. Kada je napunio 16 godina počeo je naglo da raste. Kada je 1936. godine otišao na odsluženje vojnog roka u Zagrebu, komandiri su mu stalno govorili: “Ti vojniče siđi sa stolice”. Nakon što je odslužen vojni rok dopustili su mu da i uniformu ponese sa sobom jer nije bilo potrebe da je vojska zadrži.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, jedne prilike je poslom otputovao u Travnik. Na povratku kući, kod Žepča, su ga zaustavili njemački vojnici. Pomislio je da ga hoće strijeljati, ali se ispostavilo da se samo žele slikati sa njim. Ipak, zbog šoke i straha koji je doživio obolio je od šećera. Umro je 1961. godine u 44. godini života. Zagrebački muzej je bio zainteresovan da otkupi svoje tijelo nakon smrti, ali on nije pristao na ponudu, kao ni bogata ponudu iz Sjedinjenih Američkih Država.