Prestanite da jedete bijeli hljeb

Hiljade blogera redovno deli priče o tome šta im se promenilo u životu otkako su prestali da jedu namirnice koje sadrže brašno. Rezultati su jednostavno zapanjujući:

ten im se prolepšao, težina smanjila, postali su ispunjeni energijom. Ipak, da li je sve to istina?

Femina  je odlučila da ispitu, a vi sami izvedite zaključke.

Nema nikakve sumnje da su integralni hleb, kao i peciva od raži, ovsa i mekinja – vrlo korisni za organizam. Zato nije nikakvo čudo da čovjek može dosta dugo preživjeti samo

na crnom hlebu i vodi. Međutim, sa belim je sasvim druga priča. Brašno je u 20. veku počelo da se proizvode industrijski i njegov kvalitet je značajno opao.

Zato vam preporučujemo da iz ishrane izostavite hleb koji je pravi od belog brašna. Objasnićemo i zašto.

 

Razlog broj 1: Beskoristan proizvod

Pšenično zrno je u početku vrlo bogato vitaminima, ali u procesu prerade zrna i njegovog pretvaranja u brašno, sva ta korisna svojstva naprosto nestanu.

Potpuno prerađeno belo brašno osigurava samo oko 30% korisnih izdržavanja, koje nakon dvije sedmice prestanu da budu aktivne.

A koji je rok trajanja brašna? 12 mjeseci. Svima toliko omiljen beli hleb koji se od njega pravi, sastoji se zapravo od beskorisnog belog praha,

iako ga nazivaju brašnom najvišeg kvaliteta.

 

Razlog broj 2: Odsustvo ukusa

Priznajte, beli hleb nema ukusa. A upravo ga zato mnogi obožavaju. Ne smeta da osetite ukus drugih namirnica koje jedete zajedno s njim – mesa, supe, sira.

Međutim, beli hleb ih ne poboljšava, kao što čine proizvode od integralnog brašnog.

 

Razlog broj 3: Toksičnost

Uzgajanje pšenice je savremenom svetu dostiglo ogromne razmere. Da bi prinosi bili što veći i brži, ona se zasipa pesticidima.

Da se reše glodara i gljivica – proizvođači su tretiraju raznim hemijskim preparatima, ali glavno je ono što čeka dalje.

Da bi brašno bilo belo, proizvođači koriste iste supstance za izbeljivanje, koje koristimo za pranje: benzoil peroksid, natrijum i kalcijum pirosulfat, kao i hlor dioksid.

Uvek treba utvrditi od kakvog je brašna napravljen hleb: rafinisanog ili organskog. Rafinisano brašno prolazi ceo goreopisani put.

 

Razlog broj 4: Osip na koži

Ono smo što jedemo. Ako u ishrani uvrstite razne vrste proizvoda od brašne, to će se sigurno odraziti na vašoj koži. Osip na koži je najčešće rezultat

reakcije na  gluten  (pšenični kompozitni protein) koji se nalazi u hlebu.

Gluten se praktično ne izlučuje iz organizma i postavlja na zidove creva, oštećujući im resice, tako da jedan vremenom poremete funkciju apsorbovanja korisnih materija.

I zato, pre nego što opet odete kod kozmetičara, razmislite o svojoj ishrani.

 

Razlog broj 5: Problemi s varenjem

Za ovo opet možemo “okriviti” gluten: on narušava integritet ćelije u krevima i time izaziva niz problema sa sistemom za varenje. Hleb od celog zrna sadrži element

koji je vrlo važan za ljudski organizam – celulozu. A nje u proizvodima od “visokokvalitetnog brašnog” praktično nema.

Samo 5-6 komada integralnog hleba na dan, osiguravamo vam dnevnu potrebu za celulozom. Ako želite zadovoljiti tu potrebu za voćem i povrćem,

moraćete da pojedete 14 jabuka ili 21 šargarepu ili 25 paradajza ili 2,3 kg krastavaca.

 

Razlog broj 6: Prevremeno starenje

Sad vam je već sasvim jasno da ceo sastav belog hleba bukvalno vrišti da je to sasvim prazna hrana, proizvod sasvim lišen hranljivih materija.

Kad živi od hrane u kojoj nema potrebnih vitamina, naš organizam ne može održati svježinu i mladost. Zbog toga ljubitelji testa obično izgledaju stariji nego što jesu.

 

Razlog broj 7: Zavisnost

Lako je steća zavrisnost od belog hleba, kao od narkotike. Belo brašno zapanjujuće brzo oslobađajuće šećer u krvotok, posljedica toga je oslobađanje hormonske inzuline.

Pojeli ste samo jedan komad peciva, ali nivo šećera vam je naglo porastao, a onda isto tako brzo opao – i sada se osjećate tromo i opet imate želju da jedete brze ugljene hidrate, kako biste mogli osjetiti čilo. Takvi nagli skokovi nivoa šećera u krvi mogu dovesti do dijabetesa.

 

Razlog broj 8: Prekomerna težina i gojaznost

Mnogima je upravo ovaj razlog presudan da odustane od peciva. Više od 70% ljudi koji sasvim izbace hleb iz ishrane, u prve dvije sedmice nakon toga  izgubiti na težini .

Sto grama belog brašna sadrži samo 0,6 g celuloze, a ostatak njegovog sadržaja primetno se stavlja na butinama, bokovima i stomaku, u obliku masnih naslaga.

Hleb ima čak viši glikemijski indeks nego tabla čokolade, skrob koji se nalazi u pekarskim proizvodima, brzo se razlaže u digestivnom traktu i ulazi u krvotok kao glukoza.

Sve to znači da ćete uskoro ponovo osetiti glad.

Budite pažljivi i uvijek pažljivo proučite sastav proizvoda koji kupujete.