PRELIJEPO -Kažu: „Prva prava ljubav svake djevojčice je njen otac.”

Za očeve se kaže da će biti primjer koji će svaka djevojka tražiti tokom svog života,…

i upravo je on taj koji je može vinuti u visine ili joj isjeći krila. Otac je taj koji može pomoći da njegova kćerka postane jaka žena, više nego što bi to mogla bez njegovog uticaja.

Da bi se ovo postiglo, dovoljno je da očevi budu svjesni slijedeća četiri osnovna pravila:

1. Obavljajte kućne poslove

Usisajte kuću, operite pod, izvadite veš iz mašine, promjenite pelenu, napravite večeru za cijelu porodicu. U većini domova obično je žena ta koja se bavi kućnim poslovima, a uz to većina mora i da odlazi na posao, za razliku od muškaraca koji se uglavnom posvećuju samo profesionalnim obavezama. Istina je da često rade više sati i zarađuju više novca, ali odgovornosti kod kuće moraju se podijeliti između partnera. Ovo je veoma važno za djecu, a posebno za djevojčice. Ako ne želite da vam sopstvena kćerka jednog dana bude pod stresom, nervozna i da joj bude potpuno normalno da sav teret kućnih poslova padne na nju, najbolje je da se ponašate kao ravnopravan član domaćinstva.

Ovaj model će i vaša djevojčica prihvatiti i kasnije kada odraste i postane će ga svjesno tražiti. Slično će biti i sa njenim očekivanjima od budućeg partnera. Kada otac pokaže učešće u porodičnim obavezama, djevojčice uzimaju zdravo za gotovo da muškarci treba da pomažu i da to muškarca ne čini manje muškarcem, već naprotiv. Traženjem i pronalaženjem takvog partnera, jednog dana će takva kćerka imati slobodu da se razvija, gradi karijeru, a da pritom ne osjeća krivicu.

2. Budite ono što jeste, nemojte se pretvarati

Ponašajte se kao uzor i ne bojte se da izrazite svoje samopouzdanje i ponos. Nije sramota biti drugačiji od svojih prijatelja i ohrabrivati druge da se ponašaju ispravno. Pokažite kćerki da je divna i volite je takvu kakva je. Poštujte njene lične izbore, bez obzira na to da li vam se sviđaju ili ne. Ako se i sami ponašate na takav način, vaša kćerka će imati hrabrosti i snage da živi svoj život i prati svoje snove tokom svog života. Slijedite ono što stvarno želite u životu i budite ponosni što vaša kćer ima primjer koji treba da slojedi. Ovo je put koji svaki otac mora da pokaže svojoj kćerki kako bi jednog dana mogao da ostvari svoje snove.

3. Tretirajte majku svoje djece (i žene uopšte) s poštovanjem
Ovo je bi trebalo da bude lako ako ste u braku sa ženom svoje djece i mnogo teže ako ste razdvojeni. U drugom slučaju, postoji vjerovatnoća manipulativnog stava, podsticanja negativnih osjećaja, pa čak i mržnje prema roditelju koji nedostaje. Međutim, odnos dva roditelja, bilo da žive zajedno ili su razdvojeni, stvara čitavu sliku u djevojčicinoj glavi kako muškarac treba da postupa sa ženama uopšte. Ovaj primjer će progoniti vašu kćerku tokom cijelog života. Ako prema majci svoje kćerke postupate s nepoštovanjem ili prezirom, u njoj ćete usaditi uvjerenje da je takav stav prihvatljiv i shvatiće da je normalno da se nakon nekog vremena i njen partener prema njoj na isti način ponaša.

Kada izgovorite loše stvari o njenoj majci, govorite svojoj kćerki da ne očekuje poštovanje muškaraca u njenom životu.

4. Recite svojoj kćerki da je lijepa i što je još važnije da je pametna i zabavna

Mnogi očevi se plaše da svojim kćerkama daju komplimente, posebno što se tiče njihovih fizičkih kvaliteta, zbog straha da se dijete ne usredsredi samo na izgled, kao najvažniji kvalitet. Nažalost, van kuće, djevojčice i djevojke su često na meti upravo zbog svog izgleda, a ne zbog drugih kvaliteta koje posjeduju. Upravo tu je važna uloga oca – on bi svojim porukama trebalo da joj pomogne da shvati značenje ljepote, da ona nije ograničena samo na spoljašnju, fizičku ljepotu.

Ako djevojčica sumnja u svoje kvalitete, rizikuje da nakon nekog vremena, kad odraste, počne očajnički da traži pažnju drugih, što će dovesti do stvaranja brojnih kompleksa. Zato dajte svojoj kćerki do znanja da je lijepa kako bi to shvatila, ali dva puta češće joj kažite da je pametna i talentovana.

Kad očevi pruže bezuslovnu podršku svojim kćerima, one postaju samouvjerene žene koje prihvataju i naizgled nemoguće izazove. Upravo je to jedinstvena uloga očeva u životu njihovih kćeri.

Dajte svojoj kćerki uzor koji zaista zaslužuje. Očevi moraju pronaći načine da nauče svoje kćerke da vjeruju da se mogu nositi sa bilo čim, bez obzira na to čime žele da se bave. Njima je potrebno da znaju da ne sumnjate u njih i njihove sposobnosti i da vi vjerujete su u stanju da se izbore sa bilo kojim izazovom.

IZVOR: 9 meseci