Praktičnih trikovi koje svaki iole obrazovan čovjek mora da zna

Neki svakodnevni trikovi toliko su korisni i praktični da se već vjekovima prenose sa koljena na koljeno. Međutim, ponekad se desi da uz sve moderne tehnologije potpuno zaboravimo na njih, a itekako nam mogu biti od koristi u nekim nepredviđenim okolnostima. Stoga smo odlučili da vas podsjetimo korisne i zabavne trikove koje biste morali znati i kojima bi trebalo da naučite i svoju djecu.

Dužina

Dužina

Kako bismo izmjerili dužinu kada nam linijar nije pri ruci, možemo koristiti prste. Iako ova metoda nije sasvim precizna jer svi imamo različite ruke, može nam biti od pomoći. Uostalom, možete provjeriti ove dužine na svojim šakama, kako biste znali za ubuduće.
Odredite broj dana u mjesecu
Odredite broj dana u mesecu

Stisnite pesnicu i počnite da brojite zglavke. Svaka izbočina i svaka rupa predstavlja jedan mjesec. Svaki zglavak znači da mjesec ima 31 dan, a svako udubljenje da ima 30 ili manje.
Da li mjesec raste ili opada
Da li mesec raste ili opada

najlakše je naučiti mjesečeve faze prema slovima D, O i C. Pun mjesec je O, prva četvrtina je D, a treća C.
Provjerite kvalitet baterije
Proverite kvalitet baterije

Lako je provjeriti da li je baterija puna ili prazna. Podignite baterije 1-2 cm iznad stola i pustite ih da padnu. Baterija koja odskoči i padne je prazna.
Množenje brojeva pomoću prstiju
Množenje brojeva pomoću prstiju

Lako je naučiti množenje malih brojeva, ali sa brojevima 6, 7, 8 i 9 nije tako lako. Zato naučite ovaj jednostavni trik. Okrenite dlanove ka licu. Neka svaki broj označava jedan prst od 6 do 10, počevši od malog. Da biste, na primjer, pomnožili 7 i 8, povežite prst  7 na lijevoj ruci sa prstom  8 na desnoj. Prsti koji su ispod, uključujući i one povezane su desetice (ovdje ih imamo 5). Prste koji su iznad treba da pomnožimo međusobno kako bismo dobili jedinice (ovdje 3 i 3). Stoga je naše rješenje 56. Na ovaj način možemo lako množiti sa 6, 7 i 8.
Množenje sa 9
Množenje sa 9

Kako biste pomnožili neki broj sa 9, samo savijte prst koji vam označava taj broj. Brojevi prije njega su desetice, poslije njega jedinice. Na primjer, ako množimo sa 7 i savijemo taj prst, imamo 6 prstiju prije i 3 prsta poslije, dakle, odgovor je 63.
Određivanje uglova
Određivanje uglova

Raširite prste što je više moguće i položite ih na sto. Mali prst treba da je na dnu i on označava nulu, a ostali prsti prave uglove sa njim i pokazuju 30, 45, 60 ili 90 stepeni.
Odredite vrijeme do zalaska Sunca
Odredite vreme do zalaska Sunca

Spojte prste i podignite ih tako da Sunce leži na vašem kažiprstu. Sada izborjte prste do horizontalne linije. Svaki prst predstavlja približno 15 minuta. -Image source: brightside.me-
Približava se punicin rođendan.Nakon dužeg razmišljanja, zet odluči da joj kupi grobno mjesto. Punica je bila oduševljena, riješio ju je velike brige i troška. Dolazi slijedeći rođendan. Nakon dužeg razmišljanja, zet ne kupi ništa.
Povrijeđena, punica ga upita:– “Pa kako to zete, lani si bio galantan, a ove godine ništa?” – “A šta bi ti? Ni lanjski poklon nisi potrošila!”
Poslali Amerikanci delegaciju u Crnu Goru da ispita može li Crna Gora da preživi, ako se odvoji od Srbije. Ameri stignu i vide narod srectan, svi samo leže i ništa ne rade. Pitaju ih: – Ama, ljudi, od čega vi živite, kad niko ništa ne radi? Odgovaraju Crnogorci: – Eto, prodajemo kestenje, sva ova drveta su dobri, pitomi kesteni, pa od toga živimo.
Na to će Ameri: – Ali kestenje treba brati! – Jok, vala. – odgovaraju mu: – Vjetar puše i obara ih, a mi ih samo skupljamo. Ali ni Ameri se ne daju: – Sta radite onda kada nema vjetra? Na to će Crnogorci: – A, ništa. Onda smo imali lošu godinu, pa ćemo da tražimo međunarodnu pomoć.
Odlučila Princeza da se uda ali samo za onog koji može 30 puta uzastopce “ono” inače ode glava. Prijavi se Nijemac. Odradi 10 puta i ne može više – ode glava. Prijavi se Italijan odradi 20 puta i ne može više – ode glava. Prijavi se Bosanac. Kako koji puta odradi zabilježi kredom recku na zidu. 29. recka kad će Princeza:– “28.” Bosanac odgovara:
– “29.” Princeza opet: – “28.” Bosanac ljutito izbrisa sve recke sa zida: – “E sad ćemo ponovo!!!”