Povorka ponosa, parada ponosa, marš ponosa, festival ponosa ili pride!!

Povorke ponosa zasnivaju se na konceptu ponosa LGBT-a po kojem neheteroseksualne osobe imaju pravo biti ponosne na svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Po ustaljenoj heteronormativnoj društvenoj normi heteroseksualnost je prirodna, pa se po toj logici homoseksualnost smatra manje vrijednom, odnosno promatra se kao biološka anomalija koje se treba sramiti. Kako je jedan od prvih koraka u emancipaciji manjinskog pokreta redefiniranje nametnutog negativnog kolektivnog identiteta u pozitivni, za zajednicu LGBT-a kao jedina moguća strategija pojavilo se ono što se podrazumijeva pod ponosom LGBT-a.

Razlozi održavanja odnosno ciljevi povoraka ponosa razvijali su se s vremenom, a ni danas nisu svugdje isti. Rane povorke ponosa bile su usredotočene na individualne slobode i na raznolikost zajednice LGBT-a. Tijekom 1980-ih središnje mjesto sve više zauzimaju politički i društveni aktivizam u vidu borbe protiv diskriminacije i homofobije, problem epidemije AIDS-a itd. Kako je rasla vidljivost i prihvaćenost zajednice LGBT-a, tako je sve više različitih organizacija, političara, religijskih skupina i tvrtki počelo sudjelovati u povorkama. Kao nekad tako i danas na povorkama do izražaja dolazi iskazivanje slobode izražavanja, samopoštovanje, raznolikosti i jedinstva zajednice.Dok u mnogim zemljama povorke ponosa imaju slavljenički karakter i privlače mnoštvo posjetitelja, u nekim zemljama nailaze na jak otpor, napade i nasiljea negdje se i zabranjuju.

Ovako je Hana Hadžiavdagić kometarisala:

“Nikad više kurvaluka, nepoštivanja bračnih drugova, nasilja u porodici, razvoda, samohranih roditelja, sudskih procesa koji se godinama vuku obično na štetu djece, mržnje, zla, neljudskog ponašanja, ubijanja nedužnih i slabijih kako ljudi tako životinja, uništavanja prirode. Da, za sve to su vam isključivo krivi pe*eri i lezbejke. Toliko licemjerja na Balkanu da mi se stvarno povraća od lažnih vjernika, čistih obraza, spominjanja vjerskih knjiga i propisa ispred teme Povorka! Pometite vlastite pragove pa onda držite nekome predavanja o moralu. I prestanite se više kleti Allahom i Isusom jer od vaših kletvi, a poganih života i jezika i jeste nam danas sve naopako. Kako vas više nije sramota! Fuj!”, napisala je vidno iznervirana Hana.

A ovako je Patrijarh Irinej rekao:

– U Bibliji, koja je prihvaćena od mnogih religija svijeta, kaže se da tko je takav, on je “gad pred Gospodom”. Crkva ne osuđuje grješnika, nego grijeh. Ovaj grijeh Crkva osuđuje kao grijeh protiv prve zapovijedi Božje dane našim praroditeljima, koja glasi: “Rađajte se i množite i napunite zemlju”. Što bi bilo s ljudskim rodom kada bi grijeh postao masovna pojava? Danas, kada je natalitet u strahovitom padu, trebamo podržavati pokret grijeha? Ove parade vrijeđaju moral apsolutne većine, ne samo kršćana već i predstavnika drugih velikih religija i ne treba ih dozvoliti. Poštujem slobodu svakoga, ali slobodu koja ne vodi u anarhiju.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je muslimanske vernike da ne učestvuju na Paradama ponosa nazivajući ih “teškim grijehom” Pozivajući se na odredbe iz Kurana, u poruci se navodi kako islam oblikuje brak muškarca i žene, kao i da porodicu podstiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva.