Pogledajte kako se Bruce Lee borio van filmskog platna! Kakav je ovo majstor bio!

Uz filmove legendarnog Brusa Lee, koji je preminuo 1973. odrastale su generacije, i mnogi klinci su učili kung fu gledajući njegova filmska ostvarenja

Ali, osim na velikom platnu, na kojem je Brus mlatio jednog, dvojicu, trojicu… osmoricu, i to istovremeno, skoro je nemoguće pronaći snimak koji pokazuje kakav je borac Lee u stvari bio, i kakav je bio majstor borilačkih vještina i van kamera.

Zato i ne čudi što je video sa takmičenja održanog 1968. privukao ogromnu pažnju, a dovoljno je reći da Brus Li u filmovima nije morao da glumi, on je zaista svakog mogao da prebije sa lakoćom.

 

Bruce Lee rođen je 27. studenoga 1940. godine, u kineskoj godini Zmaja i satu Zmaja (između šest i sedam ujutro), u Kineskoj četvrti u San Franciscu. Njegov otac, operni pjevač i glumac Lee Hoi Chuen, i majka Grace, kinesko-njemačkog podrijetla, imali su dvije kćeri, Phoebe i Agnes, te sina Petera, kasnije prvaka u mačevanju, a nakon Brucea dobili su još jednog sina, Roberta, danas glazbenika. Kako je njegov otac, koji se s obitelji iz Hong Konga doselio u Ameriku, neredovito glumio i u američkim filmovima, kad su Bruceu bila samo tri mjeseca doveo ga je na snimanje jer mu je redatelj rekao kako mu treba jedna beba za nekoliko scena. Budući filmski junak tako je pred kamerama debitirao kao tromjesečni dječačić u filmu “Golden Gate Girl – Tears Of San Francisco”.

Bruce Lee je kao dječak bio gotovo anoreksičan i roditelji su s njim imali mnogo problema. Bio je boležljiv, slabo je spavao i imao je noćne more. Kad mu je bilo šest godina, obitelj se vratila u Hong Kong, gdje je on zajedno s ocem glumio u filmu “The Beginning Of A Boy – The Birth Of Mankind”. Dvije godine kasnije otac i sin zajedno su glumili u još jednom hong-konškom filmu “My Son A-Chen”.

Tijekom školovanja Bruce Lee nastavio je glumiti pa je tako s navršenih 18 godina već imao iza sebe dvadesetak filmova, većinom u ulogama lutalica uvijek spremnih na borbu. Dotad je već od slabašnog dječaka stasao u ljepuškastog, tjelesno spretnog tinejdžera. Roditelji su ga, naime, poticali na treniranje borilačkih vještina, a on je već u ranoj dobi pokazao talent i upornost pa je marljivim mukotrpnim vježbanjem ojačao i postao nevjerojatno vješt sportaš. Njegov najpoznatiji film iz tog razdoblja, u kojemu je prvi put do izražaja došla njegova borilačka vještina, bio je “An Orphan’s Tragedy” iz 1955. godine. Tih godina upisao se u glasovitu školu Wing Chun kung-fua, u kojoj je svoju vještinu doveo do savršenstva. Pravi radoholičar, danju je snimao filmove, a noću je trenirao i sudjelovao u borbama i to ne samo na sportskim terenima.

U to je doba upao u loše društvo pa je neko vrijeme čak bio vođa ulične bande Tigrovi s raskrižja. Nekoliko puta je zbog tučnjava s pripadnicima drugih bandi završio i u zatvoru, ali ga je majka uvijek uspijevala izbaviti. Igrom sudbine, 1957. godine, u filmu “Thunderstorm” glumio je mladića koji je, poput njega, bio huligan, ali je smogao snage i vratio se na pravi put. Njegova je majka shvatila da bi njezin sin mogao loše završiti pa ga je odlučila skloniti na sigurno, daleko od njegovog tadašnjeg društva. Neki tvrde i da se Bruce Lee tih godina sukobio sa sinom moćnog hong-konškog gangstera, koji mu je zaprijetio obojstvom, ali Bruce Lee to nikad nije potvrdio. U svakom slučaju, majka ga je poslala natrag u San Francisco, djelomice zbog straha za njegovu sigurnost, a dijelom i kako bi dobio šansu za uspjeh u SAD-u.

Iako je u Ameriku krenuo samo sa 100 dolara u džepu, snalažljivi mladić nešto je zaradio već na dugom putovanju brodom. Kako ga je osim borilačkih vještina zanimao i ples, pa je čak bio i prvak Hong Konga u plesu cha-cha-cha, na brodu je podučavao u plesnim koracima putnike iz prve klase. Jasno je, dakle, otkud dolazi skladnost njegovih borilačkih pokreta i vlastiti borilački stil “Jeet Kune Do” (naziv opisuje način na koji uporabljava šaku) koji je poslije stvorio i u tome podučavao holivudske glumce Stevea McQueena i Jamesa Coburna. Lee je mislio kako će mu to biti znak prepoznatljivosti u Americi koji će ga izdvojiti iz mase i pomoći mu na putu do željenog cilja – Hollywooda. No, nije zapustio ni školovanje, pa je na sveučilištu u Seattleu diplomirao filozofiju, a to mu je znanje poslije pomoglo u pisanju knjiga Chinese Kung Fu (Kineski kung-fu) i The Philosophical Art Of Self-Defence (Filozofija umjetnosti samoobrane). Uz to je izbrusio i znanje jezika: osim engleskogakantonskoga i mandarinskoga, naučio je i japanski jezik.

Producenti su ga počeli salijetati novim ulogama, a Lee je izabrao onu u filmu Na zmajevom Putu (Way of the Dragon), hongkonškoj produkciji sa njegovim ucenikom Chuck Norrisom. Kad je prije snimanja postavio uvjet da se scene moraju dorađivati dok on ne bude zadovoljan, producenti su olako pristali, da bi se kasnije hvatali za glavu jer je svaku ponavljao dok, po njegovu mišljenju, ne bi bila savršena. No, njegov trud i perfekcionizam su se očito isplatili, jer je film “na zmajevom putu”, bio svjetski uspjeh. Na krilima tog uspjeha, Bruce Lee je snimio film “Enter the Dragon”.

20. srpnja 1973. godine, dok je snimao film Igra smrti (Game Of Death – Bruce Lee’s Game Of Death, koji je poslije dovršio njegov prijatelj Robert Clouse), otišao je u posjet prijateljici, glumici Betty Ting Pel, kojoj je kanio ponuditi glavnu žensku ulogu u svojem sljedećem filmu. Boljela ga je glava pa mu je ona ponudila tablete protiv boli koje je i sama koristila. Samo nekoliko trenutaka nakon što ju je progutao, Bruce Lee se onesvijestio. Uspaničena Ting Pel odmah je pozvala hitnu pomoć, no kad su bolničari stigli, on je već bio mrtav.

Liječnici su napisali da je glumac u 32. godini umro od cerebralnog edema, izazvanog alergijskom reakcijom na lijek koji dotad nije uzimao. Mnogi nisu mogli povjerovati kako je zdrava osoba, u naponu snage, tako iznenada umrla. Sumnjalo se i da ga je Betty Ting Pel otrovala pa je dugo morala dokazivati svoju nevinost, drugi su, pak, tvrdili kako je netko ljubomoran na njegov uspjeh bacio na njega kletvu te je njegova smrt djelo demona. Nakon tradicionalnoga kineskog ispraćaja u Hong Kongu, kojemu je prisustvovalo više od 30 tisuća obožavatelja, obitelj Lee vratila se u Seattle, gdje je njegovo tijelo pokopano na groblju Lake View.