Perete ruke, no što je s mobitelom?

Češće peremo ruke, kupujemo sredstva za dezinfekciju i ne dodirujemo uši. Međutim, sve to neće imati učinak ako naši mobilni telefoni nisu čisti.

Ljudi mobilne telefone nose u WC, stavljaju ih u džepove i torbe, koriste ih u javnom prijevozu i rukuju im stotinu puta u toku dana. Upravo zbog toga često je legla bakterija.

Prosječna osoba uzima mobitel u ruke 2.600 puta tijekom jednog dana i koristi ga otprilike 76 puta. To je loša vijest u vrijeme kada činimo sve što moramo poboljšati širenje koronavirusa.

Posebna pažnja treba posvetiti najmlađima koji koriste mobilni telefon za igranje igrica ili gledanje crtanih filmova.

Jasno je da će većina mobilnih uređaja preživjeti pravac vode i sapunom, postaviti pitanje kako očistiti mobilni telefon?

Ključno je da spriječite tekućinu da uđete u sam telefon. Drugim rečima, potrebno je zaštititi sve otvorene uređaje.

„Apple“ savjetuje da će njegovi uređaji čiste krpom od mikrofibera namočiti u vodu sa sapunom, a zatim ćete dodati i učiniti će maramice za dezinfekciju biti efikasna.

„Prebrišite uređaje nježno maramicama sa 70 posto alkohola. Da bismo se odnosili na druge naše proizvode, kao što su monitori, tastature ili druge površine “, Apple je objavio web stranicu i upotrijebio da otvoreno i osigurate da oni ne uđu u vodu, kao što ne koristite izbjegavajuće.

Međutim, nema garancija da će ubiti sve bakterije. Zbog toga neki znaju da je najbolja mješavina alkohola i vode, ali uvijek je potrebno pažljivo slijediti uputstva koja su navedena na proizvodu.

Ako se odlučite za vlažne maramice, nemojte paziti da izbjegnete izbjegavanje.

Skinite zaštitnu masku, ugasite uređaj i obrišite ga sa svih strana i obratite pritom pažnju na manju i teškoću dostupnih mjesta.

Obrisan telefon pustite da potpuno osuši na zraku prije nego što ga vratite u zaštitnu masku. Ne zaboravite da nakon čišćenja mobilnog telefona operete ruke.

Brojna znanstvena istraživanja pokazuju kako je naš mobilni uređaj koji je posebno pogodan za širenje virusa i bakterija.

U jeku suzbijanja širenja virusa Svjetska zdravstvena organizacija navela je niz smjernica kojih bi se trebali pridržavati kako bi uspješno očuvali zdravlje. Uz pranje ruku i čišćenje radne jedinca (kako i domu tako i na poslu), posebna pažnja je pridana mobitelima.

 

BONUS:

Pet predmeta koje trebamo dezinficirati

1. Mobitel
Mobiteli su najveći prijenosnici bakterija te su se prema brojnim istraživanjima pokazali zagađenijima čak i od WC daske.

S obzirom na to koliko često posežemo za mobitelima, oni su plodno tlo za prehlade i gripe. Stoga je potrebno redovito dezinficirati mobitel koji koristite.

Za dubinsko čišćenje telefona bez rizika oštećenja od vode, nježno obrišite površinu antibakterijskom maramicom ili krpicom od mikrofibre na koju možete nanijeti sprej za čišćenje te prebrišite ekran.

2. Tipkovnica/ tastatura/
Za brzo i efikasno čišćenje potpuno je isključite i prebrišite dezinfekcijskim maramicama kako biste uklonili prašinu i ostatke mrvica između tipki. Odmah nakon brisanja vlažnom maramicom tipkovnicu prebrišite suhom krpicom od mikrofibre

3. Kvake
U prostoriji u kojoj je bila zaražena osoba virusi se na raznim površinama mogu zadržati duže nego što možda mislite. Stoga je tijekom sezone gripe i prehlada preporučljivo kvake u kući dezinficirati maramicama koje sadržavaju alkohol.

4. Kuhinjska radna površina i sudoper
Vjerojatno pokušavate održati svoju radnu površinu u kuhinji čistom cijele godine, ali to postaje posebno važno tijekom sezone prehlade i gripe. Budući da je ovo mjesto gdje se obitelj okuplja i dotiče razne površine, važno je dobro ga očistiti od bakterija.

Poprskajte i obrišite cijelu površinu dezinfekcijskim sredstvom, a nemojte zaboraviti ni sudoper.

5. Plišane igračke
Osim što su plišane igračke najveći sakupljači prašine i grinja, također mogu biti izvor bakterija i virusa. Ako je vaše dijete bilo bolesno, pobrinite se da njihov omiljeni krzneni prijatelj nije dobio klice. Provjerite etiketu na plišanoj životinji da vidite može li ići u perilicu.

Gdje je to dopušteno, stavite igračku u perilicu i uključite odgovarajući ciklus pranja kako biste uklonili potencijalnu zarazu.