Panika u Zenici: već se kriju sporne boce kisika!!

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona jutros je obavijestilo javnost da je formirano predmet nakon što su objavljene informacije da se u Domovima zdravlja Zenica koristi tehnički kisik.

Naime, kako se navodi, za liječenje pacijenata s koronavirusom koristio se tehnički umjesto medicinski kisik, a sama nabavka je navodno izvršena mimo zakona.

Zanimljivo je da se odmah nakon objave ovih informacija stvorila panika u zdravstvenim ustanovama u Zenici. Tako je Raportu stigla prepiska iz grupa koje koriste zadravstveni radnici.

U jednoj od poruka se navodi:

“HITNO Molim vas da sve boce za kisik iz intervencije premjestite u drugu prostoriju. Pripremite za transport … dolazi po boce u svaku ambulantu.

 Patronažne sa autom neka boce stave u vozila ”, navodi se u poruci.

Sudeći prema tome već se sklanjuju boce sa sportskim kisikom, a koje će istraživati ​​tužioci.

S druge strane već se, zatražili smo mišljenje dr. Ermina Čehića koja je i zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. Na radi u Kantonalnoj bolnici Zenica.

“Ja ne mogu zaključiti da li je to tako i onda sam se tražio na Skupštini za sve zdravstvene ustanove uključujući i Kantonalnu bolnicu Zenica,

Opću bolnicu u Tešnju i sve domove zdravlja da se ustanove kakav kisik koriste”, rekao je Čehić.

 

Navodi kako nije bitno da će se utvrditi da li je kisik ispravan ili nije ali da točno zakon postavlja da se mora koristiti kisik koji je predviđen za medicinsku primjenu.

“Ako imate kisik od firmi koja je ovlaštena od Agencija za lijekove, vi taj kisik dajte kao lijek. Pa i obični aspirin ne možete uzeti ako nemate odobrenje za uporabu. 

Hodogram kod pacijenata sa covidom izgleda ovako: On se prijavljuje i ide u Dom zdravlja gdje slika pluća, daju mu kisik i transportuju ga u bolnicu. 

U tom razdoblju on je pod kisikom koji prima iz Doma zdravlja. Pitanje je li da li dobivaju ispavan medicinski kisik iu bolnicama. I tu će biti istraga.

Tužilaštvo će odrediti ko je glavni krivac u ovome. Svaki menadžment u bolnici mora da zna od koga nabavlja. Zanima me kako se može nabaviti kisik od ustanove koja nije priložila certifikat. Svaki menadžer mora da se zna da se u medicinske svrhe može primijeniti samo medicinski kisik, ne može se tehnički kisik primijeniti ”, rekao je Čehić.

Pojašnjava kao liječnik da postoji velika razlika između tehničkog i medicinskog kisika.

“Razlika između ta dva kisika je velika. Tehnički kisik ne mora ispunjavati sve uvjete kao medicinski. Isključivo menadžment svake ustanove nosi odgovornost da

nabavi kisik od ovlaštenog dobavljača koji ima licencu, odnosno dozvolu od Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Sasvim je nebitno hoće li neko sada ući i uzeti bocu kisika koju je već neko vrijeme zamijenio i reći da je kisik ispravan tehnički. Možda je jedna boca ispravna druga,

ali nije predviđeno da ga ta firma prodaje.

 

Kada nabavljate kisik od ovlaštenih tvrtki ona je dobila licencu i njezin je kisik podložen mjesečnim provjerama, a kod tehničkog poljupca njega nitko ne kontrolira za medicinsku uporabu. Postavlja se da su neki smrtni slučajevi koji su se kasnije desili u vezi sa tim primanjem kisika tijekom transporta ili prijema u bolnicu. Sve će pokazati istragu ”, pojasnio je on za naš portal.

Koliko je građana nažalost život izgubio, kaže da je trenutno nemoguće utvrditi.

“Nemoguće je reći koliko je građana izgubilo život zbog ove kisike. To je stvar istrage i to nadležne institucije moraju poduzeti. 

U svakom slučaju, ako su primili tehnički kisik tijekom transporta onda je veliko pitanje da li je to moglo utjecati na konačni ishod covid oboljenja. Sigurno je da pacijent taj kisik nije mogao pomoći.

Koliko mi je poznato kisika ima dovoljno i kisikom se bolnica u Zenici snabdjeva od firme Messer. Ona ima licencu da distribuira medicinski kisik.

 Ne znam za druge ustanove ”, zaključio je Čehić.