Oženio se potomak Romanovih u Rusiji (Video)

Potomak bivše ruske carske porodice, veliki vojvoda Georgij Mikhailovich Romanov oženio se u petak svojom djevojkom, Italijankom Victoriom Romanovnom Bettarini na prvom kraljevskom venčanju koje je održano na ruskom tlu još od carskih vremena prije više od jednog stoljeća.

Veliki vojvoda Georgij Mikhailovich Romanov (40) i njegova vjerenica Victoria Romanovna Bettarini (39) pripremali su se da polože zavjete u katedrali Svetog Isaka u bivšoj carskoj prijestonici Sankt Peterburgu u prisustvu desetina evropskih kraljevskih porodica.

Stotine stranih gostiju stiglo je u ruski grad na pravoslavnu hrišćansku ceremoniju, uključujući špansku kraljicu Sofiju, princa Rudolpha i princezu Tilsim od Lihtenštajna, te bivšeg kralja i kraljicu Bugarske.

Na listi gostiju od 1.500 ljudi nalazila su se i druga istaknuta imena poput Konstantina Malofejeva, monarhiste i milijardera bliskog Kremlju, i glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove.

Uoči vjenčanja, Romanov je rekao da se par odlučio za vjenčanje u Sankt Peterburgu jer je to bilo prvo mjesto u zemlji u koju se porodica vratila ranih 1990 -ih.

“To je jako, jako blisko sa našom porodicom”, rekao je te dodao da je Sankt Peterburg historija Rusije i historija Doma Romanovih.

Rođen u Madridu, Romanov je sin velike vojvotkinje Marije Vladimirovne Romanove, samoproglašene nasljednice ruskog carskog prijestola.

Ona je unuka velikog vojvode Kirila, rođaka Nikole II, posljednjeg ruskog cara kojeg su boljševici pogubili zajedno sa suprugom Aleksandrom i petero djece 1918. godine.

Posljednje vjenčanje nasljednika Romanovih u Rusiji bilo je vjenčanje Nikole II i Aleksandre prije 127 godina.

Sahranjeni nakon pogubljenja na mjestu koje su sovjetske vlasti dugo držale u tajnosti, njihova tijela i tijela njihove djece su 1998. godine prenesena u katedralu Petra i Pavla u Sankt Peterburgu.

Porodicu je 2000. godine pravoslavna crkva proglasila svetim mučenicima.

Romanov, koji je diplomirao na Oxfordu i veći dio života proveo u Francuskoj, upoznao je Bettarini u Briselu, gdje je radio u Evropskom parlamentu. Također je radio i u ruskom rudarskom gigantu Norilsk Nickel.

Bettarini je prošle godine primila pravoslavnu vjeru i prvobitno ime Rebecca Virginia promijenila u Victoria Romanovna. Njena vjenčanica u petak imala je grb Ruskog carstva, izvezen u zlato.

Par se preselio u Rusiju prije tri godine, smjestivši se prvo u predgrađu Moskve, a zatim se preselio u centar grada pored Kremlja.