Oxfordova i AstraZenecina vakcina bi mogla biti najznačajnija za suzbijanje pandemije

 

Ova vakcina, za koju se još očekuje tačan podatak o efikasnosti, će najviše značiti za siromašne države kojima je pomoć najpotrebnija.

U AstraZeneci su ranije obećali da će isporučiti milione doza vakcine zemljama sa srednjim i niskim prihodima te da će to učiniti na neprofitnoj osnovi.

 

Njihovo cjepivo je znatno jeftinije u odnosu na druga koja se razvijaju – dvije doze će koštati deset eura. Lakše ga je transportovati i distribuirati jer nisu

potrebne iznimno niske temperature za skladištenje. Vakcina se može držati najmanje pola godine na temperaturi od dva osam stepeni.

Zato je moguće iskoristiti postojeću infrastrukturu za skladištenje i distribuciju. Pojedini stručnjaci smatraju da upravo prethodno navedeno može

biti svojevrsna kompenzacija za nešto manju učinkovitost Oxfordove/AstraZenecine vakcine u odnosu na učinkovitost

Pfizerove/BioNTechove i Modernine vakcine koja iznosi do 95 posto.

 

AstraZeneca je obećala da će omogućiti 300 miliona doza za globalnu inicijativu COVAX kojoj je cilj da cjepiva učini dostupnim siromašnijim državama.

S druge strane, iz Pfizera/BioNTecha i Moderne nisu najavili da će dati ijednu dozu.

Osim spomenutog, u AstraZeneci tvrde da će u sljedećoj godini moći proizvoditi i do tri milijarde doza vakcine, što je znatno više u odnosu na konkurente.

Pfizer/BioNTech će moći proizvoditi 1,3 milijarde doza, a Moderna od 500 miliona do milijardu doza.

Obećali su da će vakcinu isporučivati po neprofitnoj osnovi najmanje do jula 2021. godine. Međutim, pojedini strahuju da u siromašnijim zemljama neće

biti dovoljno doza cjepiva za suzbijanje pandemije. Zato se poziva da im se omogući dovoljan broj vakcina, objavio je CNN.