Ovo svi treba obavezno da znamo o našim mačkama

Mačke imaju puno jača osjetila njuha i sluge nego ljudi, koji ih koriste tijekom ljubavi, ali i svakodnevnih aktivnosti.

Mačke čuju ono što mi ne čujemo, pogledajte razne stvari koje mi ne vidimo i osjećamo svijet onako kako mi nikada nećemo moći.

Ono što mi ne vidimo u mraku, mačke vide. Ono što je nama jedva osjeti miris, mačkama je vrlo jak.

Svima je danas poznato da mačke vide u mraku, gdje imaju jedva primjetno osvjetljenje i lošim područjima.

Po danu je mačka relativno kratkovidna i oslabljena se na zvuk i miris. Kada gledate svijet, mačke ne mogu potpuno izoštriti sliku i ne prepoznajem oštro detalje,

a to je zbog velike leće koja skuplja što više svjetla. Reflektirajuće stanice, tapetum lucidum, smještaju se iza mrežaca s najspektakularnijom izmjenom u oku mačke.

Stanice se ponovno hvataju svjetlom, koje je već prošlo kroz mrežnicu, kako bi povećalo sposobnost interpretacije podataka.

Mačke imaju i bolji periferni vid, istinske oči joj čine širi kut gledanja. Mačka dobro detektira pokret i vidi kretnje koje su prebrze za ljudsko oko,

ali se teško fokusira na spore kretnje.

Mačke okusa koriste kako bi odredili što je hrana za njih jestiva. Okus ih primarno usmjerava na otkrivanje proteina i masti.

Jezik i dio ždrijela mačke prekriveni su ispuštenjem tkiva, koje nazivaju okusne bradavice ili papile.

Činjenica je da imaju puno manje okusa bradavice nego ljudi, a nisu preosjetljive na slano, a okus slatkog najslabije otkrivaju.

Mačke imaju osjete dodira po cijelom tijelu. Najosjetljivije mjesto na mačjem tijelu su njuške i prednje šape jer su im do najpotrebnijih dijelova tijela pri lovu.

Brkovi su najosjetljiviji i na najslabije vibracije u zraku, što je vrlo važno.

Osjetne dlačice iznad očiju i na obrazu mačje oči upozoravaju na opasnost. Osjetne dlake na obrazu upozoravaju, takođe,

i na manju pukotinu kroz koju bi mačka mogla proći.

Mačji sluh posebno je istančan kako bi čule visoke tonove koje upotrebljavaju glodavci.

Uši su im bili veliki u odnosu na glavu i mogu se neovisno okretirati u svim smjerovima, kako bi se lakše uhvatili zvuk i njegov račun.

Dok ljubav plijen često postavlja stanku da odrede položaj plijena.

Kako su mačke po prirodi penjači, imaju sposobnost održavanja ravnoteže. Organ za ravnotežu zove se vestibularni aparat i nalazi se u unutarnjem uhu.

U njemu se također bilježe i promjene smjera ili brzine.

Mačke se često slabe na osjetljivu mirisu, a nose i uspostavljaju dinamičan mirisni duet.

Mačke u nosu imaju mnogo više stanica koje su osjetljive na miris nego ljudi. Osjet mirisa koristi kako bi se nanje pile ili hrana,

otkrili opasnost ili pročitali kemijske poruke ostavljene na urinu ili fecesu. Na početku imaju mehanizme koji omogućuju izradu specijalnih analiza zraka.

Iz svega toga je razumljivo da se Vaša mačka, koristeći druge osjetila, potpuno prilagodila svojim okolinama pa joj sljepoća ne predstavlja neki problem.

Što se tiče uživanja u uobičajenim namirnicama, da biste mogli objasniti činjenicu da je mačka bitna vlaknasta hrana za normalno funkcioniranje vjerojatnost.

Mačke koje izlaze van, često mogu vidjeti kako jedu travu. Superpremium hrana prilagođena kućnim mačkama sadrži vlaknaste tvari koje potiču probavu

i izmet nema toliko neugodan miris. Osim toga, mački se mogu poslužiti trava koje možete nabaviti za predviđanje posuda sa zemljom.

Iako se sigurno da mačke vezane samo uz svoj teritorij, iznimno su vezane i uz vaše vlasnike.

Jedno jako dobro uživa u svu svoju pažnju i njegu.

Što mačke ne smiju jesti?

Opasne namirnice za mačke između ostalog su:

Alkohol:  Očito je da mačke ne bi smjeli dobiti alkohol. Iz tog razloga su “Bachovo ljekovito cvijeće” za mačke samo u bezalkoholnoj verziji.

Alkohol može dozrijevati ozbiljna oštećenja jetre i mozga kod mačaka. Naime već je mala žličica, dovoljno je mačka završiti u komi.

Uz malo više alkohola, za mačku može biti i smrtonosn.

Haringa u octu:  Ako mislite da možete davati svoje mački nešto vrlo ukusno s ukislenom ribom, onda niste u pravu.

Visoki sadržaj solidno će štetiti vjerojatnim traktu vaših mačaka.

Čokolada:  Baš kao i psi, čokolada je vrlo toksična za mačke zbog sastava teobromine. Tvar se sadrži u svim vrstama čokolade – u posebno visokoj koncentraciji,

međutim, u tamnoj čokoladi i čistom kakau, jer se koristi između ostalog, za pečenje ili za proizvodnju “vruće čokolade”.

Ako mačke konzumirate čokoladu, možete imati kobne posljedice. Čokolada može donijeti srčane aritmije,

mišićnog tremora i napadaja. Što je bio veći sadržaj kakaoa u čokoladi, to je čokolada opasnost za mačke.

Srećom, mačke – za razliku od pasa – često su manje zainteresirani za delikatnu poslasticu, ali ipak biste trebali obratiti pažnju na

Vaša mačka ne kuša slučajno poslasticu zbog opasnosti od trovanja.

Sirova svinjetina:  Ovdje postoji rizik od – često fatalne – infekcije virusom Aujezky. Aujeckijeva bolest očituje uglavnom

neurološkim simptomima kod mačke. Postaje nemirna, uočljiva je čistim mijaukanjem i gubi mnogo pljuvačkih zbog upadljivih pokreta gutanja.

U naprednoj fazi javljaju se poremećaji koordinacije i paralize.