Ovih 7 aktivnih tačaka su u stanju da vas vrate u život za nekoliko minuta!

Na ljudskim nogama postoji hiljadu nervnih završetaka. Posebni pristisci na određene tačke koje se nalaze na stopalima, pomoći će vam, ne samo da se opustite, nego i da stimulišete ceo organizam u nastojanju da pravilno funkcioniše. Zahvaljujući čudo-masaži stopala, moći ćete utcati na različite organe i sisteme organizma.

Odvojte nekoliko minuta za sebe, izmasirajte stopala velikim prstom i kažiprstom. Procedura je zanimljiva i dovešće vas u stanje blaženstva.

Delovi stopala koji su neraskidivo povezani sa organima našeg tela:

Masirajući veliki palac na nozi, delujete na hipotalamus. Ovo je veoma korisno za ljude koji imaju problem sa prekomernom težinom. Pritisci na ovu tačku pomažu u kontrolisanju apetita, doprinose prirodnom mršavljenju.

U centru velikog palca nalazi se tačka koja je odgovorna za rad hipofize – glavne hormonske žlezde. I ne bojte se nikakvog hormonskog disbalansa, ako posvetite dovoljno pažnje ovoj tački.

U osnovi velikog prsta postoji oblast koja je ekvivalent masaži štitne žlezde! Nalazeći se pod konstantnim stresom, štitna žlezda proradi čak i kod potpuno zdravih ljudi. Masirati ovu zonu korisno je svima.

Masirati centar stopala je posebno prijatno – splet nerava povezan je sa dijafragmom. To je ono, pravo opuštanje i uživanje! Aktivno delovanje na sredinu stopala pomaže oslobađanju od stresa i napetosti.

Kod unutrašnje ivice stopala, bliže sredini, nastanjeni su nervni završeci, koje su povezani sa radom nadbubrežne žlezde. Ako osećate konstantan umor, masaža ovog mesta pomoći će brzom vraćanju izgubljene energije.

Masirajući stopala u oblasti bliže peti, vi aktivirate ekskretorni sistem – toksini se neće dugo zadržavati u vašem organizmu i trovati ga.

Uradite sebi poklon na kraju napornog radnog dana, izmasirajte svoja stopala. Rezultat će vas inspirisati da svakodnevno ponavljate ovu prijatnu proceduru. IZVOR: Femina

 

Masaža stopala.

I levo i desno stopalo podeljeni su na 5 zona, koje formiraju 4 linije. Svaka zona na stopalu odgovara određenim oblastima na telu i organima koji se nalaze u njima.

– Preporučljivo je da masirate celo stopalo, a ne samo određene tačke. Prvo, protegnite i zagrejte stopalo: hodajte bosi po sobi, podignite se nekoliko puta na prste i napravite toplu kupku za stopala.
– Trljajte celo stopalo blagim pokretima, a onda pritiskajte svaku aktivnu tačku (3 do 7 sekundi), počevši od prstiju ka peti.
– Moguće je da će pojedine tačke biti posebno osetljive. Zo znači da organi odgovorni za njih nisu dobro, pa njih izmasirajte naročito temeljno.
– Refleksne tačke bolnih organa masirajte tako što ćete ih pritiskati palcem, sa pauzama. Proces ne bi trebalo da traje duže od minuta. Ako sve uradite kako treba, bol će nestati.

Prva zona

Lokacija i svrha aktivnih tačaka identične su na oba stopala. Refleksije parnih organa (kao što su oči, na primer), postavljene su na odgovarajućem levom ili desnom stopalu.

Druga zona

Svrha tačaka razlikuje se na levom i desnom stopalu. Refleksnu zonu srca na levom stopalu preporučljivo je da masirate u trenucima jakog uzbuđenja ili stresa.

Treća zona

Razlikuju se tačke na levom i desnom stopalu.

Četvrta zona

Lokacija i svrha tačaka u ovoj zoni ista je i na levom i na desnom stopalu.

Peta zona

Tačke u ovoj zoni identične su i na levom i na desnom stopalu.   IZVOR: Femina