Oglasio se Samir Avdić, ključni svjedok protiv Orića: “Zašto ste me lagali”

Avdić teško optužuje predsjednika Srbije i druge visoke zvaničnike, odnosno tužioce iz Beograda, i to za pripremu montaže Oriću

Mjesec i pol nakon što su Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice tokom 1992. godine donekle postaje jasnija i uloga države Srbije u ovom predmetu, a zbog čijih insistiranja je ratni komandant Srebrenice, barem sudeći prema javnim istupima predsjednika susjedne zemlje, Aleksandra Vučića, po svaku cijenu morao biti kriv.

Čak i ako su dva suda, uključujući i onaj u Haagu, utvrdili da nema dokaza za njegove ratne zločine. Da se kulupko raspetljava, a tako javlja Nezavisni istraživački centar Nick,  može se zaključiti i nakon što je, Samir Avdić, nekadašnji „ključni svjedok“ Tužilaštva Srbije u onom slučaju zbog kojeg će Orić biti uhapšen u Švicarskoj po beogradskoj potjernici juna 2015. godine, odlučio da progovori u javnosti.

DOĐITE, UHAPSITE ME

Na snimku pod naslovom „Moj život među ubicama“ koji je 10. januara objavljen na YouTubeu, ali je vrlo brzo uklonjen, Avdić teško optužuje predsjednika Srbije i druge visoke zvaničnike, odnosno tužioce iz Beograda, i to za pripremu montaže Oriću, ali i druge aktivnosti u BiH. Kaže i da srbijanske vlasti nisu ispoštovale obaveze prema njemu.

„Sad kad pričate na TV da su svjedoci mijenjali iskaze (u slučaju „Orić“), pa j… vam majku što me niste ispoštovali kad smo se htjeli dogovoriti kao ljudi. Što me niste ispoštovali kao svjedoka?! Što ste me lagali, p… jedne, pet godina? Što ste me lagali, što ste mi obećavali kule i gradove? Što niste ispoštovali išta i danas bi vam bila ispunjena želja, Naser Orić bi danas bio u zatvoru! Danas bi Naser Orić bio u zatvoru! Boli me uho, neka….“, kazao je Avdić, uz ostalo, u svojoj nevjerovatnoj ispovijesti zabilježenoj na internetu.

IZVOR: Fokus.ba