Odete u Arizonu i onda vidite ovo: Restoran Ahmeta Ališaha najbolji u Tucsonu…

Guy Fieri, najveća zvijezda američke TV-industrije u području kulinarstva, nedavno je restoran proglasio najboljim u gradu.

Restoran Chef Alisah’s European and Bosnian Cuisine na popularnim stanicama za turiste Yelp, TripAdvisor i UrbanSpon zauzima prvo mjesto među 1.653 restorana u Tucsonu (Arizona). Guy Fieri, najveća zvijezda američke TV-industrije u području kulinarstva, nedavno je restoran proglasio najboljim u gradu. Bio je gost restorana dva dana, a sa saradnicima je snimio emisiju za nacionalnu televiziju koja je emitovana početkom marta. Vlasnik i glavni kuhar restorana Ahmet Ališah kuhao je za Fieria dva sata pred kamerama. Kaže, bio je to za njega šlag na tortu.

Fieri je razgovarao s vlasnikom restorana Ahmetom Ališahom, rođenim Travničanom, koji mu je ispričao kako su mu tijekom rata u logorima polomili ruke i noge. Ališah, koji sada ima 61 godinu, poslije rata je stigao u Ameriku, i sat vremena vožnje od grada Wyatta Earpa, Doca Hollidaya i O.K Corrala, otvorio valjda prvi bosanski restoran u Arizoni.

No, nije uvijek sve bilo tako za Ahmeta. Rođen je u Turbetu kod Travnika, a sa suprugom 1982. odlazi na privremeni rad u Njemačku, gdje su radili u restoranu. Nakon 10 godina, pred sami rat se vraćaju u Turbe, grade kuću i otvaraju lijepu trgovinu sa namjerom da uskoro otvore kafić, restoran… Nakon nekoliko mjeseci počeo je rat, sve što su napravili nestalo je preko noći. Spletom okolnosi Ahmet je uhapšen i odveden u Tomislav-Grad, zatim u Posušje, Grude, Čitluk, Čapljinu i, na kraju, u Mostar – u logor Heliodrom. Tu su zatvorenike tukli, maltretirali i izgladnjivali, tjerali na prisilni rad. Potom je prebačen je na otok Obonjan, kod Šibenika, a pred kraj 1993. Crveni krst i Ambasada BiH iz Zagreba prebacili su njega i mnoge druge u Istanbul.

Vlasnik i glavni kuhar restorana Ahmet Ališah kuhao je za Fieria dva sata pred kamerama, a kaže da je to za njega bio šlag na tortu. Ališah se prisjetio i otvaranja restorana prije 10 godina, kao i njihovog puta od početka do prvog mjesta među 1.653 restorana u Tucsonu.

 “Pozvali smo oko 100 gostiju, Bosanaca i Amerikanaca, na otvorenje i privatni party. Hanuma i ja smo naspremali i nakuhali svega. Prvih deset dana gosti su solidno dolazili i trajalo je to neko vrijeme, a onda su počeli da tračaju i izmišljaju, ne valjaju mi ćevapi, izgoreni, mali, dao malo luka, skup burek, nema sirnice. To sam sve doživljavao od Bosanaca i ostalih sa prostora bivše Jugoslavije, ali radili smo, šutjeli i trpili, smijali se plastičnim osmjehom. Ali posao je išao slabo, skoro nikako. Vikend je bio solidan, a radnim danima korak naprijed, nazad dva, i tako u krug“, prisjeća se Ahmet.

Nakon tačno dvije godine, posao se počeo povećavati, a gostiju je svaki dan bilo sve više.

“Postalo je malo lakše, lakše smo disali i ja, i Halida, i naš sin Emir. Radili smo svaki dan po 13 ili 14 sati, tačno 965 dana bez jednog slobodnog dana i pauze. Novinari su čuli za nas, napravili intervju i objavili priču u novinama kako smo vrijedni, kako se borimo već 965 dana bez odmora u gradu koji ima milion stanovnika. Gosti su slijedećih dana navalili, hoće da se slikaju, štipaju me da vide jesam li normalan, radim 965 dana bez odmora.“

Uskoro je i komanda Američke vojske naručila hranu iz restorana, specijalni ručak za 250 osoba. Kongresmenka Gabriel Giford od nas je naručila ručak za 150 osoba u sklopu svoje predizborne kampanje. Malo po malo, svake godine biznis je sve veći, posjete i dnevna zarada rastu. U restoran dolaze i novinari, daju priznanja, zahvalnice…

U jelovniku svaki dan nude preko 40 vrsta jela: ćevapi, sarma, gulaš, janjetina, ćufte, piletina, biftek, bečka šnicla, razne pite, doner, grah, tufahije, tiramisu, voćne kuglice bez šećera…

“Amerikanci jedu sve, najviše ćevape, to je čudo koliko vole i obožavaju ćevape. Svakih deset dana napravim oko 3000 komada, jer dosta njih kupuje svježe, pa roštiljaju kod kuće ili u parku. Vole i miješano meso, gulaš, sarmu, doner kebab, bosanski lonac… Vole baklave, tufahije i hurmašice”, zaključuje Ališah.

Čovjek koji zavređuje pažnju svih poštenih i dobronamjernih ljudi širom Balkana, Evrope i Svijeta ogorčen je na našu omladinu koja spava do podne a toliko posla se moe naći….i kae da bi on zakonom zabranio to spavanje.

U duši nosim Bosnu i Hecegovinu, ona je naša rodna gruda i zavičaj. zamjera političarima što rade poštenim i čestitim ljudima širom BiH. Za ukidanje je svih nacionalnih stranaka a političarima i vjećnicima bi smanjio plate bar za 50% i podijlio bi to rudarima, penzionerima i policiji…