Ubistvo viđeno samo u filmovima o James Bondu

Istaknuti iranski fizičar Mohsen Fakhrizadeh ubijen je u petak, 27. decembra, u napadu u blizini glavnog grada Teherana.

Iranska Press TV na engleskom jeziku javila je u ponedjeljak da je oružje korišteno u ubistvu uglednog iranskog nuklearnog naučnika proizvedeno u Izraelu.

– Oružje prikupljeno s mjesta terorističkog napada (gdje je ubijen Mohsen Fakhrizadeh) nosi logotip i specifikacije izraelske vojne industrije – izjavio je neimenovani izvor za Press TV.

Govoreći prije objave izvještaja Press TV-a, izraelski ministar obavještajnih službi Eli Cohen izjavio je jutros za radio stanicu 103 FM da ne zna ko je odgovoran za Fakhrizadehovo ubistvo,

prenosi Reuters.

Fakhrizadeh je navodno ubijen daljinski upravljanom strojnicom, javlja, također, tamošnja državna novinska agencija Fars, a prenosi CNN.

 

Fakhrizadeh je ubijen u petak blizu Teherana, a iranski vrhovni vođa Ali Hamenei i ostali iranski dužnosnici za atentat su optužili Izrael.

Od samog početka iz Irana dolaze različite informacije o tome kako je Fakhrizadeh ubijen.

Novinska agencija Fars piše da je Fakhrizadeh putovao sa ženom u blindiranom automobilu koji su osiguravala još tri automobila s njegovim tjelohraniteljima.

Kad je čuo nešto što je zvučalo kao pucnjava po autu, izašao je iz vozila da bi vidio što se događa, navode.

A u trenutku kad je izašao iz vozila, piše Fars, daljinski upravljana strojnica iz automobila Nissan, udaljena oko 150 metara od Fakhrizadehovog automobila, počela je pucati po njemu i koloni vozila. Fars navodi da je Fakhrizadeh pogođen najmanje tri puta.

Pogođen je i njegov tjelohranitelj.

Nakon rafala strojnice, koji je trajao tri minute, vozilo marke Nissan je eksplodiralo, prenosi CNN rekonstrukciju događaja prema iranskoj novinskoj agenciji Fars,

ali se ograđuje od toga da je to službena verzija događaja.

Drugi iranski izvori objavili su različite rekonstrukcije atentata, ali svaka u sebi sadrži eksploziju i napad na Fakhrizadeha.

Razlikuju se samo po tome što neki tvrde da se eksplozija dogodila prije samog napada, a neki da je do toga došlo kasnije.