Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je dosadašnji zagrebački mitropolit Porfirije

BEOGRAD – Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić) danas je izabran za 46. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej,

a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Porfiriju.

Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta pre 16 časova označavajući da je izabran 46. patrijarh srpski, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Prisutni članovi Sabora glasali su za trojicu kandidata, a najveći broj glasova dobio je vladika Porfirije – 31, vladika bački Irinej dobio je jedan glas manje, a banjalučki vladika Jefrem 25 glasova.

Međutim, izbor poglavara SPC odlučio je apostolski žreb, a kovertu je iz jevanđelja sa imenom vladike Porfirija izvukao monah Matej.

Za sutra je zakazano svečano ustoličenje novog patrijarha u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde će on održati pristupnu besedu.

Sledeći Sabor trebalo bi da bude održan u maju, kada će biti popunjena upražnjena mesta u eparhijama.

Doktorirao u Atini

Zamonašio ga je aktuelni vladika bački, a tada jeromonah Irinej (Bulović), u manastiru Visoki Dečani, 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine.

Postdiplomske studije završio je u Atini, a potom je došao u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gdje je postavljen za igumana.

Doktorirao je 2004. na Bogoslovskom fakultetu u Atini, a na katedri Pastirske psihologije beogradskog Bogoslovskog fakulteta naslijedio je psihijatra i akademika dr. Vladetu Jerotića.

Od jula 2014. mitropolit je zagrebačko-ljubljanski. Tada je poručio da na novu dužnost odlazi bez predrasuda i otvorenog srca u odnosu na sve građane Hrvatske i Slovenije“.

Pravila nalažu da se imena kandidata koji dobiju više od polovine glasova Sabora stave u tri koverte.