Nove mjere u Srbiji: Danas od 12 do ponedjeljka u 6 sve zatvoreno

Tokom vikenda radit će samo prodavnice hrane, apoteke i benzinske pumpe, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Krizni štab Srbije odlučio je da se zatvore svi ugostiteljski objekti i radnje od 12 sati u subotu do šest sati ujutro u ponedjeljak, kazao je epidemiolog Predrag Kon, prenosi Tanjug.

On je, nakon sjednice kriznog štaba, naglasio da na skijalištima na planinama tokom vikenda neće raditi praktično ništa, to jest ni kafići ni prodavnice.

“Što se tiče ostalog dela Srbije u subotu će sve raditi do 12 časova, zbog zadušnica, a posle 12 časova do ponedeljka u 6 časova radiće samo prodavnice hrane,

apoteke i benzinske pumpe”, objasnio je Kon.

Odlučeno je, dodao je, i da đaci srednjih škola od ponedjeljka prelaze na online nastavu.

 

Najvažnija vakcinacija

Vakcinacija je trenutno najvažnija preventivna mjera, naglasio je Kon.

Kon je, nakon sjednice kriznog štaba, upitan da li pogoršanje epidemiološke situacije može da utiče na tok vakcinacije, kazao da nema razloga da se ona ne nastavi.

“Vakcinacija će se nastaviti svojim tokom. Trenutno to je najvažnija preventivna mera, daleko značajnija od svakog zatvaranja.”

Kon je ukazao da se ulazi u sljedeću fazu vakcinacije i da će sve više građana biti pozivano na vakcinaciju.

Prema njegovim riječima, samo je vakcina barijera koja može zaustaviti širenje virusa.

Ukazao je da je imunitet koji se dobija vakcinom veći od onog koji se stvara kod osoba koje su preležale bolest, podsjećajući da asimptomatski oboljeli nemaju krajnji imunitet.

Zbog toga se, posebno za rizične grupe, preporučuje vakcinacija, naglasio je Kon.

Ne slažu se svi oko uvođenja oštrijih mjera

Epidemiolozi najavljuju da će u petak biti donesena odluka o pooštravanju mjera tokom vikenda, kako na skijalištima, tako i u gradovima koji su žarišta.

U Srbiji se pojačava kontrola poštovanja epidemioloških mjera.

Na sjednici Kriznog štaba, održanoj zbog pogoršane situacije, ustanovljeno je da su najveća žarišta virusa ugostiteljski objekti na planinama i u ski-centrima.

Epidemiolozi najavljuju da će u petak biti donesena odluka o pooštravanju mjera tokom vikenda, kako na skijalištima, tako i u gradovima koji su žarišta.

Upozoravaju da se situacija može dodatno pogoršati u narednih deset dana i ističu važnost poštovanja propisanih mjera.