Nije sramota prepisati bolje. Naprotiv. Naša Azra napisala najljepši status za Svjetski dan Roma❤

Često bih je vidjela na ilidžanskim ulicama… , ali nikad prije nismo razgovarale. Sve do dan pred Novu godinu.

I često razmišljam o tom razgovoru, a na ovaj, Svjetski dan Roma, ne mogu da ne pišem o njemu.

U onoj svečarskoj i potrošačkoj atmosferi, kad je sve sličilo idili, kao da nikog ništa ne mori (što bih voljela da je naša realnost), iz “sna” su me prenula dva blistava oka iz malenog zamotuljka, crnoputa djevojčica što je tišinom prkosila zimi u naručju svoje mame na jednom ilidžanskom stepeništu.

Razgovor je bio iskren…., nema tu šta da se krije, niti šta novog da se kaže. Ja sam se odvažila da je pitam da li je i zašto nije išla u školu ili na neki zanat? Kaže, nisu joj dali otac i mati. Sigurno je strašno to kad ti su ti roditelji prepreka, a ne pomoć 
No, taman iskoristih priliku da joj iznesem svoj stav: Al’ zato ti svoju djevojčicu školuj, nemoj da prolazi tvoju sudbinu!

Popričasmo još malo, šetajući Malom alejom…. Ona prilično stidljivo, a ja skoro razdragano, sve u želji da joj prenesem divan primjer uspjeha mlade Romkinje iz Kaknja, sad već magistrice Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i uposlenice Općine Kakanj. Ona je imala prevashodno podršku svoje porodice, a onda je iskoristila mogućnosti koje su joj se pružile kroz razne fondove i uspjela je izaći iz okvira predrasuda koje koče prosperitet njenog naroda.

Moj novogodišnji poklon ovoj ženi sa Ilidžanskog stepeništa nije vrijedan spomena. Ona je bila skromna, željela je samo paket pelena za dijete, već od jutra dobro mokro, a ja sam dodala još koji slatkiš i voćku…

Više od svega željela sam joj pokloniti moj žar iz njedara da svojoj djevojčici jednog dana pruži priliku koju je dobila Dalila iz Kaknja. Željela sam da se “uhvati” za moj savjet baš onako jako kako je ta mala bebica u njenom naručju uhvatila moj prst kad sam joj obraz pomilovala.

Nije lako živjeti životom romske populacije, nije im lako ni mijenjati ga, kad dijete nema ključnu, roditeljsku podršku, ali ostaje nepobitno – bez obrazovanja nema prosperiteta romskog naroda. I ne samo romskog, nego svakog.

A na nama koji se bavimo društveno odgovornim poslom, koji kreiramo i provodimo politike, ostaje trajna obaveza za još snažniju potporu obrazovanju, kako Roma u BiH, tako i svih ostalih naroda.

#SvjetskiDanRoma