Ne trebaju vam lijekovi, tehnika smirivanja….

Kako se brzo smiriti na prirodan način bez korišćenja: Tehnika sa rukom koja zaista bezuslovno deluje….

Sa stresom se svi borimo na svoj način. Nekome pomaže duboko disanje, nekome vizualizacija, nekome čaj za smirenje, a neko je u takvom stanju da ne može uopšte savladati emocije.

Samo jedan jednostavan postupak pomoći će u kritičnom momentu, da uzmete stvar u svoje ruke. Gde god se nalazili, šta god da se događa – postoji način da savladate emocije, brigu i stres.

Da biste se smirili, treba smanjiti količinu hormona adrenalina u krvi. Adrenalin se luči u kritičnim situacijama – koje organizam prepoznaje kao opasne po život. Po njegovoj regulaciji, nervni sistem se momentalno vraća u normalno stanje. Dakle, ako ste jako nervozni, ako su vas obuhvatile ljutnja ili panika, učinite sledeće:

– Naglo udahnite, stiskajući šaku, tako da se nokti zariju u dlan.

– Izdahnite i ispravite šaku.

– Ponovite tako 10-15 puta, koncentrišući se na kretanje mišića, dišite intenzivno.

Tajna efikasnosti ovog trika je u tome što nagli, energični pokreti pomažu regulaciji povišenog nivoa adrenalina. Vaš zadatak – staviti emocije pod kontrolu, i ova tehnika će vam u tome sigurno pomoći.- OPUŠTENO.rs-

 

Ne možete da spavate jer ste pod pritiskom na poslu i probili ste sve rokove da završite započeto? Pokušajte sa aromaterapijom lavandom. Dokazano je da lavanda liječi blagu insomniju. Pravi se od osušenih cvjetova i esencijalnih ulja biljke, a svaki njen dio ima ljekovito dejstvo. Možete je koristiti kao losion za tijelo ili opuštajuću kupku, piti čaj od lavande ili zapaliti mirisne svijeće.

Slatki krompir – Sljedeći put kada budete željeli pobjeći od osjećaja anksioznosti, sjetite se ovoga: slatki krompir je prirodni neprijatelj stresa jer je slatkog ukusa i pun je ugljenih hidrata. Osim toga, ima dosta vlakana koja pomažu da lakše svarite hranu, a to sve utječe da budete emotivno i fizički smireni i pribrani. Također, krompir održava osjećaj zadovoljstva.

Kamilica – Nekim noćima se isključi naš um, a nekim tijelo. Kada se tijelo isključi, kamilica pomaže. Dokazano je da kamilica, kada se konzumira kao čaj, smanjuje intenzitet grčeva u mišićima i uspješno smiruje tijelo. Međutim, sve trudnice koje su alergične na sijeno i ambroziju moraju prvo konsultovati ljekara prije nego što počnu da koriste kamilicu.

Crna čokolada –  Za sve ljubitelje čokolade, prijatno iznenađenje – postoji razlog da se čokolada konzumira redovno. Količina od 40 grama umanjuje nivo hormona stresa kortizola i katekolamina, a to uklanja anksioznost. To što uživate dok je jedete oslobađa endorfine u mozgu i vi ste savršeno sretni.

Kantarion –  Kantarion raste svuda po svijetu, koristi se za liječenje depresije ako se konzumira kao čaj ili kao dodatak ishrani. Dokazano je da značajno popravlja raspoloženje i interesovanje kod blago depresivnih osoba. Ipak, kantarion može imati negativne posljedice ako se konzumira sa nekim namirnicama ili lijekovima, pa je potrebno konsultovati ljekara prije početka uzimanja.

Mlijeko –  Dosta osoba postane pospano kada popiju mlijeko jer u njemu ima triptofana, aminokiseline koja se nalazi i u ćuretini. Od toplog mlijeka ćete biti pospani i zato što vas ovaj napitak podsjeća na djetinjstvo.

Pasiflora –  Ova biljka veoma uspješno liječi napetost i nervozu. Koristite je u obliku dodatka ishrani (u tabletama ili kao tinkturu) i pomoći će vam da se opustite. Ovaj cvijet se koristio kao preporučeni sedativ koji se kupovao bez recepta do 1978. godine.

Puter od kikirikija –  Kada osjetite da vam tijelo gubi snagu jer niste dovoljno spavali, puter od kikirikija je rješenje jer djeluje kao gorivo za tijelo. U njemu ima dosta vitamina B6 koji reguliše krvni pritisak i podiže raspoloženje. Najbolje je da koristite prirodni puter jer u njemu nema previše šećera koji može pokrenuti negativne posljedice B6 vitamina.

Valerijana –  Uz pomoć valerijane su se ljudi odmarali stoljećima. Prvi put je upotrebu valerijane zabilježio Hipokrat kao biljku koja utječe na organizam kao sedativ. Možete je pronaći u više od 50 oblika: tablete, sokovi, čaj, kapi… Prije nego što je počnete koristiti, obavezno porazgovarajte sa ljekarom jer će vam on reći koji oblik je za vas najpodobniji.

Cjelovite žitarice –  Za bolje raspoloženje i osjećaj sreće pojedite jednu veliku porciju ugljenih hidrata koji oslobađaju serotonin, “neurotransmiter sreće”. Idealne su integralne žitarice i zrnevlje (integralni hljeb, zob, kinoa i smeđa riža) ili leguminoze (grašak, grah ili leća).